Az év elejétől kezdve új dizájnnal jelennek meg a sárospataki Megyer Pincészet alapborai a Veritas Borkereskedés üzleteiben, ebből az alkalomból pedig meghívást kaptam Laurent Comas birtokigazgató bemutatójára. Az utóbbi időben nem ez volt az egyetlen újítás a Megyer háza táján, hiszen néhány éve elmozdultak a karakteres, minerális borstílustól a nemzetközi trendekhez közelebb álló frissebb, könnyedebb vonal felé. Az eredmény mindenesetre remekül sikerült, a három fő tokaji szőlőfajtából (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály) gyakorlatilag hibátlan reduktív borokat készítenek. Terítéken a 2013-as, igen szép évjárat, száraz és félédes kategóriában.

Az új, letisztult dizájn keretében a környék élővilága is megjelenik a címkéken


MEGYER TOKAJI FURMINT SZÁRAZ 2013

Mindjárt a legmagasabb alkoholtartalmú tétellel kezdtünk (15 térf. %), ami szép, élénk savakkal és a másik két lekóstolt száraz bornál magasabb cukorral (6,2 g/l) egészül ki. Visszafogott illattal rendelkezik, ízében citrusos virágosság és némi mazsola jelenik meg. A száraz kategóriához képest kifejezetten édeskés jegyek jellemzik. Roston sült kacsa és bárány, valamint indiai paradicsomos húsétel mellé ajánlják.


 

MEGYER TOKAJI HÁRSLEVELŰ SZÁRAZ 2013

Jellegzetesen virágos hárslevelű, melynél az előző tételhez képest már sokkal inkább előjönnek a száraz jegyek. Alkoholtartalma 13,5 térf. %, a cukor pedig 3,1 g/l. Roston sült vadételek, illetve gyümölcskörettel készült sült nyúl mellé passzol.


 

MEGYER TOKAJI SÁRGAMUSKOTÁLY SZÁRAZ 2013

A kedvenc tételem a kóstolósorból. Elképesztően intenzív, virágos illattal indít, ami később visszatér egy hosszú lecsengés formájában is. Az alkohol 14 térf. %, míg a cukor 3,8 g/l. Fogyasztása grillezett sajtok, saláták, párolt haléletek mellé ajánlott.


 

MEGYER TOKAJI FURMINT FÉLÉDES 2013

Jóval markánsabb a száraz társánál, még erőteljesebb mazsolás jegyek dominálnak benne a citrusok mellett. Az alkoholja 13 térf. %, a cukortartalma 27,1 g/l. Elsősorban édes gyümölcskörettel készült vadételekhez ajánlott.


 

MEGYER TOKAJI HÁRSLEVELŰ FÉLÉDES 2013

Számomra ez egy jobban eltalált tétel a kategóriáján belül, mint a száraz verzió, intenzív mézzel és bodzával. Alkoholtartalma 13 térf. %, 35 g/l cukorral. Leginkább távol-keleti, édeskés, nem túlságosan csípős halakkal és szárnyasokkal párosítható.


 

MEGYER TOKAJI SÁRGAMUSKOTÁLY FÉLÉDES 2013

Így félédesen is szépen mutatja magát a sárgamuskotály, intenzív illat- és ízélményt nyújt. 37 g/l maradék cukrának köszönhetően már fogyasztható könnyed desszertek mellé is, pl. citromos túrótortához, de grillezett, távol-keleti haléletek mellé is ajánlják. Alkoholtartalma 13 térf. %.

A képek forrása: Veritas Borkereskedés


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!