A Juhász Testvérek Pincészete mára az Egri borvidék egyik jelentős szereplőjévé nőtte ki magát, amit mi sem bizonyít jobban, hogy évente kb. másfél millió palacknyi bort készítenek. A Veritas Borkereskedés legutóbbi kóstolójára egy remek sort állítottak össze, ahol a nagy vörösboroké volt a főszerep, egy kis buborékos felvezetővel.

Fotó: Veritas Borkereskedés


 

JUHÁSZ TESTVÉREK EGRI GYÖNGYBOR 2014

Nagy barátja vagyok a buborékoknak és bár a palackban erjesztett pezsgők a legnagyobb kedvenceim, ez a gyöngyözőbor (melybe mesterséges úton, azaz szaturálással kerül a szénsav) a kategóriáján belül igazán rendben van, köszönhetően a cserszegi fűszeres és a rizlingszilváni házasításából készült alapbornak, mely hozta azt a frissességet, parfümösséget, gyümölcsösséget, amivel egy ilyen könnyed italnak rendelkeznie kell. Elsősorban nyáresti beszélgetésekhez önmagában vagy saláták mellé ajánlott. Érdemes kb. 8-9 Celsius-fokra lehűtve fogyasztani.


 

JUHÁSZ TESTVÉREK PINOT NOIR GRAND SELECTION 2012

Egy remek bevezető a vörösborok világába. Pinot noirhoz képest nem téglavörös, hanem lilás-rózsaszínes árnyalatok jellemzik. Csak második és harmadik töltésű hordókban érlelik, ezért a fás ízek nem telepszenek rá a szilvás-meggyes jegyekre, ami szépen érződik az illatában és a lecsengésében. Egy igazán bársonyos, harmonikus bor, könnyedebb húsos ételek mellé ajánlott.


 

JUHÁSZ TESTVÉREK EGRI BIKAVÉR SUPERIOR 2011

Az Egri Bikavér megítélése még mindig igen megosztó, hiszen a 150 éves múltra visszatekintő bor renoméját rendesen megtépázták a szocializmus kártékony szőlőtermelési és borkészítési módszerei. A rendszerváltás után csak 1997-ben lépett érvénybe az Egri Bikavér Szabályzat, majd a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca 2003-ban, illetve 2009-ben újraszabályozva rendeleti szintre emeli az egri borok szabályozását, benne az Egri Bikavérét is. Ennek értelmében létezik egy klasszikus és egy szigorúbb feltételekkel készíthető superior kategória is. A Juhász Testvérek portfóliójában mind a két változat megtalálható, a kóstolóra azonban a prémium minőségűvel érkeztek, ráadásul egy kiváló évjáratból. Nagy beltartalom, gyönyörű meggyes illat és hosszú lecsengés jellemzi. Az előző tételnél ugyan testesebb bor, de még mindig inkább a könnyedebb húsos ételek mellé tudom elképzelni.


 


JUHÁSZ TESTVÉREK KÉKFRANKOS GRAND SELECTION 2009

Öreg, 50 évesnél idősebb tőkékről szüretelt kékfrankos szőlőből készített, fakádban erjesztett és nagy, új hordókban másfél évig érlelt, tartalmas illattal és ízzel. A megkóstolásakor azonnal az jutott eszembe, hogy milyen szép párost alkotna egy jó pincepörkölttel.


 

JUHÁSZ TESTVÉREK GESZTENYÉS 2012

A Juhász Testvérek ikonikus vörösbora a Gesztenyés dűlő túlérett, fakádban erjesztett merlot szőlőjéből. A másfél éves, újhordós érlelésnek köszönhetően keserű csokoládés, pörkölt kávés jegyei vannak, bársonyos lecsengéssel és lágy tanninokkal. Magas kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládéval érdemes lehet kipróbálni.


 

JUHÁSZ TESTVÉREK CABERNET FRANC GRAND SELECTION 2009

Elképesztően mély rubin szín, dohány, kávé, erdei gyümölcsök, szép lecsengés, kerek elegancia. Testessége miatt remek kísérője lehet például pörkölteknek, illetve fűszeres, vagy a dohány miatt akár füstös ízvilágú, sült vörös húsoknak is. A fakádban erjesztés és a másfél éves új, tölgyfahordós érlelés itt is jelen van. A Juhász Testvérek egyik csúcsbora.


 

JUHÁSZ TESTVÉREK CABERNET SAUVIGNON GRAND SELECTION 2009

A cabernet franc ugyan jobban érzi magát Egerben, de a cabernet sauvignonból is hasonlóan szép, nagy bort sikerült alkotnia a Juhász Testvéreknek. Intenzív illattal és ízvilággal rendelkezik: étcsokoládé, dohány, erdei gyümölcsök, fűszerek, érett savak és vastag tanninok jellemzik. Egy igazán karakteres vörösbor, mély rubin színnel és hosszú lecsengéssel. Nehéz, vörös húsos ételek mellett tud szépen viselkedni.


 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!