Egészen elképesztő, hogy Tokaj mire képes, ha borokról van szó. A furmintoknál az a hihetetlen mineralitás, ami olyan szépen megmutatja a terroirt vagy éppen a sav, az alkohol és a maradék cukor tökéletesen félelmetes aránya az aszúnál. Persze nem mindegyik palack tokajira igaz ez, amit éppen leveszünk a polcról, ehhez mondjuk egy Szepsy, Szent Tamás vagy Disznókő Pincészet munkája is szükséges. Emlékezetes Tokaj évjáratbemutató a Buddha-Bar Hotel Budapest gyönyörű sky bárjában.

kóstoló buddha-bar szepsy szent tamás disznókő kapi

Fotók: Koktél Blog

 

SZEPSY FURMINT 2013

Tokaj és egyben a hazai borász szakma doyenje, Szepsy István birtokfurmintja. Nagyon pengés savérzettel, szép ásványosággal, gyümölcsösséggel (különösen körtével, őszibarackkal, valamint citrusokkal) és hosszú lecsengéssel.  Nem véletlenül készít a Szepsy család az 1500-as évek óta tokaji borokat…

SZENT TAMÁS FURMINT 2011

A Szent Tamás Szőlőbirtok & Pincészet főborásza, ifjabb Szepsy István bizony abszolút méltó képviselője az immáron 18. generáció óta tartó családi hagyományoknak. Korábban már volt szerencsém az egy évvel fiatalabb évjárathoz, de ez a 2011-es még az egyébként szintén nagyszerű 2012-esnél is többet tud.  Rendkívüli komplexitását, mélységét a határozott vaníliás jegyek vezetik, de valami elementáris módon, majd' kiugrik a pohárból. Nemhiába a borvidék legértékesebb dűlőjéről van szó. Külön kiemelkedő élmény volt az új Riedel furmint pohárban kóstolni, hatásosan koncentrálja és vezeti az illatokat.

DISZNÓKŐ KAPI VINEYARD TOKAJI ASZÚ HATPUTTONYOS 2011

Most mutatták be nemrég és már begyűjtött egy 95 pontos értékelést a Wine Spectatortől, illetve a hónap legjobb új italai közé is bekerült a The Drinks Businessnél. Csak a különleges évjáratok esetén készítenek dűlőszelektált hatputtonyos Kapi-aszút, amikor igazán képes magát megmutatni a Disznókő birtok legdélebbi területe. A legfiatalabb évjáratban természetesen még rengeteg potenciál van, de jelenlegi állapotában éppen a friss citrusossága a lenyűgöző.

DISZNÓKŐ KAPI VINEYARD TOKAJI ASZÚ HATPUTTONYOS 2005

Picivel magasabb maradék cukorral és savval rendelkezik, mint a 2011-es évjárat, de határozottabban érződik az ásványosság is. Tartás, szilárdság és elevenség jellemzi. Egyensúlyát és hosszú lecsengését a nagyhírű 1999-es évjárathoz szokták hasonlítani. A 2011-es évjáratnak megfelelően szintén 95 pontot kapott a Wine Spectatortől.

DISZNÓKŐ KAPI VINEYARD TOKAJI ASZÚ HATPUTTONYOS 1999

Sokan a legjobb tokaji évjáratnak tartják a rendszerváltás óta. A legelső dűlőszelektált Kapi-aszút túlságosan is degradáló lenne útkeresésnek titulálni, hiszen így 16 év után is elképesztő savakkal (többek között a magas savakról is híres az 1999-es évjárat) és emiatt hihetetlen tartással rendelkezik (a maradék cukor és az alkohol valamivel alacsonyabb a másik két évjárathoz képest).  Persze emellett az érettebb, mézes, botritiszes jegyek is dominánsan megjelennek, éppen ezért nagyfokú elegancia jellemzi.  

DISZNÓKŐ KAPI VINEYARD ESZENCIA 2015

A végére egy friss eszencia jutott szintén a Kapi-dűlőről a Disznókő saját, külön eszenciakóstolásra tervezett kehelyéből. Hatalmas gazdagság és koncentráltság jellemzi. Ízében és textúrájában is a mézre emlékeztet, kiegészülve némi őszibarackos felhanggal. Szépen konzerválja az aszúszemek karakterét és ezzel együtt az adott évjáratot.   


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!