A Koktél Blog idei utolsó kóstolójának a Buddha-Bar Hotel Budapest pezsgős rendezvényét, a Champagne Night-ot terveztem be, mivel az év végén amúgy is nagyobb figyelem jut a buborékoknak. Annak ellenére, hogy nem vagyok híve a pezsgőfogyasztás ünnepekre való korlátozásának (annál ugyanis sokkalta jobb, hogy csak valamilyen jeles alkalomkor fogyasszuk), azért mégiscsak ez december hónap itala. A nagyon grandiózus programkínálatból a hazai forgalmazók által tartott Louis Roederer és Alfred Gratien mesterkurzuson vettem részt.

champagne buddha-bar kóstoló alfred gratien louis roederer cristal

 

LOUIS ROEDERER BRUT PREMIER NV
40% pinot noir, 40% chardonnay, 20% pinot meunier

Azért nagy kedvenceim a champagne házak alaptételei, mert ugyan kevésbé izgalmasak, mint mondjuk az évjáratos prestige cuvée-k, de tökéletesen megmutatják az adott ház stílusát és mindig állandó minőséget adnak. Ez természetesen elmondható a Louis Roederer Brut Premierjéről is, nagyon harmonikus, strukturált és gazdag, krémes textúrával, vaníliával, keksszel és citrusokkal. 

LOUIS ROEDERER BLANC DE BLANCS BRUT 2009
100% chardonnay

Ettől kezdve már kizárólag évjáratos palackok következtek a Louis Roederertől, mindjárt egy Blanc de Blancs, azaz tisztán chardonnayből készült tétel. A 2009-es egy napsütéses évjárat volt, az eredmény pedig egy kifinomult, intenzív, citrusos Blanc de Blancs.


LOUIS ROEDERER ROSÉ BRUT 2010
65% pinot noir, 35% chardonnay

Sokszor talán kevesebb figyelem hárul a rosé pezsgőkre, mint amennyi kijárna nekik, pedig még a nívós versenyeken is képesek jól szerepelni. Tisztaságával, frissességével és ropogósságával ez a 2010-es rosé is hozza, amit hoznia kell egy champagne-i rosénak. Színében meglepően halvány, karakteres ízében az eper jelenik meg dominánsan, kis grapefruit és tósztosság kíséretében.


LOIUS ROEDERER BRUT NATURE 2006
2/3 pinot noir, 1/3 chardonnay

Két ok miatt is kilóg a kóstolósorból ez a tétel: egyrészt nem tartalmaz maradékcukrot (no dosage), másrészt különleges dizájnnal rendelkezik, ami Philippe Starck tervező munkáját dicséri.  A terroirt és a figyelemre méltó évjáratot határozottan, gazdagon és letisztultan mutatja meg. Dinamizmus, krémes textúra, valamint kövek és gyümölcsök jellemzik.

LOUIS ROEDERER VINTAGE BRUT 2008
70% pinot noir, 30% chardonnay

Egy nagyon szép, fineszes, harmonikus, tiszta vintage cuvée, ami elsősorban a maszkulin oldalát mutatja meg. Intenzív kekszes, tósztos jegyekkel rendelkezik, citromhéjjal és körtével kiegészülve.


LOUIS ROEDERER CRISTAL BRUT 2006 
60% pinot noir, 40% chardonnay

A Louis Roederer márka elképesztő csúcsterméke. Ez a 2006-os évjáratú Cristal tökéletes frissességet mutat, koncentráltsággal, érettséggel, mineralitással és hosszú lecsengéssel. Hatalmas élményfaktor.

champagne buddha-bar kóstoló alfred gratien louis roederer cristal


 

ALFRED GRATIEN BRUT NV
46% chardonnay, 29% pinot noir, 25% pinot meunier

Az Alfred Gratien alaptétele, a ház stílusának klasszikus képviselője. Nagyon szép mousse és rendkívüli aromagazdagság jellemzi. Szépen megjelenik benne a chardonnay eleganciája, a pinot noir teste és a pinot meunier gyümölcsössége.


ALFRED GRATIEN ROSÉ BRUT NV
42% pinot noir, 36% chardonnay, 22% pinot meunier

A kóstolósorból az egyetlen tétel, amivel korábban már volt dolgom. A Louis Roederer roséjával ellentétben itt már sokkal intenzívebb, barackvirágos szín mutatja meg magát, vörösrezes reflexekkel. Szépen jöttek a piros bogyós gyümölcsös, a citrusos és az élesztős jegyek.


ALFRED GRATIEN BRUT MILLESIMÉ 1999
63% chardonnay, 20% pinot meunier, 17% pinot noir

Az est rangidőse, ennek ellenére szenzációs frissességgel rendelkezik. Már csak a kora miatt is egyértelműen a kóstolósor legérdekesebb tétele. Nagyon szép, elegáns és lágy jegyek jellemzik. Elképesztő.


ALFRED GRATIEN CUVÉE PARADIS BRUT NV
65% chardonnay, 35% pinot noir

A ház non vintage prestige cuvée-je, chardonnayval és pinot noirral (a kóstolósor többi tételével ellentétben a pinot meunier itt már kimarad). Kirobbanó frissesség jellemzi, mézzel, dióval és fehér húsú gyümölcsökkel.


ALFRED GRATIEN CUVÉE PARADIS ROSÉ BRUT NV 
58% chardonnay, 42% pinot noir

Alfred Gratien non vintage prestige cuvée, rosé változatban. Lazac-rózsaszín, vörösrezes reflexekkel, narancshéjjal, sok-sok eperrel és málnával. Talán a legszebb volt az est során lekóstolt rosék közül.
 

champagne buddha-bar kóstoló alfred gratien louis roederer cristal

Fotók: Koktél Blog


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!