Több mint kétszáz sört lehet megkóstolni a hét második felében a budai Várban, azonban lesz néhány érdekesség, amire külön érdemes odafigyelni.
A legbódítóbb Belga: a Delirium Nocturnum
Lehet, hogy reánk ült a rózsaszínű elefánt? – kérdezik a testes Kelet-Flandriai sör megalkotói. A Huyghe Sörfőzde 1654 óta készíti el a feketébe hajló, mélyvörös főzetet, ami bódító hatásáról, és intenzív ízvilágáról ismert. Ez a sör mindet tud, már egy kicsit túl sokat is. A harsány emberek itala, ágyba térés előtt ideális főbelövés, és ezt maga a gyártó állítja.
A legjobb ízesített: a Kapucinus barna meggyes
Barna láger, igazi hazai mentalitással. A készítők ugyanis azt vallják: ha kézműves sörről van szó, az legyen minden cseppjében igazi. Éppen ezért valódi gyümölcsökből készül, tartósítószer nélkül, belga módszerrel, de magyar sörfőzdében. Eleinte édes, meggyes ízeket kelt, de az elfogyasztása után a barna sörök keserűségével ellensúlyozza a gyümölcsös sörök megszokott hatását.
A leginkább orosz: a Romanov
A fóti főzet igazi klasszikus Russian Imperial Sout Ale, hatféle malátából és háromféle komlóból. A sűrű, fekete ital testessége egy főétkezésnek is megfelelne, de csak óvatosan: az alkoholtartalma 12 térf. %. Állagát és ízvilágát annak köszönheti, hogy a szokásosnál két és félszer több malátával készül, éppen ezért édeskés, mégis testes és tömör. A Vince Magazin nagy sörtesztjének nyertese és a Miskolci Nemzetközi Sörverseny aranyérmese. Ráadásul minden Marvel rajongónak eszébe juttatja a kedvenc női karakterét.
A legnőiesebb: a Floris Kriek belga meggyes búza
A természetes meggylével érlelt, édesen savanykás finomság azokra vár a fesztiválon, akik nem kedvelik igazán a söröket. Habja a brüsszeli csipkére emlékeztet, frissítő ízében a gyümölcs zamata dominál, némi mandulás keserűséggel.
A legtitokzatosabb: a Váci út 83 sörprojekt
Fedőnéven debütál a hazai piac legújabb söre a fesztiválon. A nagyközönségnek és a sörszakértőknek is lehetőségük nyílik a kóstolásra, a sörtankokból egy Hoplager, egy Pilsner, egy IPA és egy APA típusú sört is csapolnak majd. A készítők újhullámos sörfőzdéjéből állítólag minőségi, tartósítószer nélküli főzetek érkeznek a várba, amit nagy precizitással, többféle komlóval és malátával készítenek.
Az utolsó sörfesztivál a budai Várban
Helyszín: a budai Vár Oroszlános udvara és Hunyadi udvara
Időpont: 2016. június 2-5.
Honlap: sorfesztival.hu
Facebook event itt
A sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián, Koktél Blog
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!