A WhiskyNet Good Spirit sorozatának legutóbbi állomásán Thomas Girard, a Michelin-csillagos Hexagone Paris chef-barmanje és Schök Norbert, a Kollázs bartendere körbejárta az elsősorban calvadosok készítéséről ismert Christian Drouin márkát, az alapanyagoktól kezdve egészen a koktélokig.

calvados whiskynet kóstoló christian drouin schok norbert thomas girard

 


A calvados alapanyaga az almából (és sok esetben még körtéből) készült cider, így kiindulásként külön-külön az almás és a körtés verziót is megkóstolhattuk. Előbbi nagyon érett, kissé már-már dohos hatást keltett (elvileg ilyennek is kell lennie), utóbbi viszont sokkal frissebb és kerekebb volt.

A Blanche de Normadie egy alma- és barackciderből készült párlat, csupán néhány hónapos pihentetésen esik át, illatában gyümölcsös frissesség jelenik meg, ízében ez némi karcossággal egészül ki. Tisztán aperitifként, jégre töltve vagy behűtött pohárban digestif italként ajánlott, de long drinkek és koktélok készítésére is alkalmas.  

A Christian Drouin calvados portfóliójának bevezetője és egyben a sor pozitív csalódása a Sélection, ami az eredetvédett Domfront régióból származik ugyan, de fiatalsága (3 év alatti érlelési idő) miatt hivatalosan nem számít Domfront calvadosnak. Épp a fiatalsága miatt tudott meglepetést okozni, illatában és ízében is gyönyörűen jön a frissítő és vibráló alma. Long drinkekhez, koktélokhoz és ételekhez is ideális.

VSOP-hoz már több alkalommal is volt szerencsém, most is nagyon szépen hozta az érett, édes almát és a kisméretű boroshordós érlelés jegyeit. Étkezés közben (pl. Livarot sajttal) vagy étkezés után is kiváló.

A koktéloknál nagyon rendben volt a keserédes Madame Colin és a frissítő Calvados Gimlet, de az igazán izgalmas a kétféleképpen elkészített Beau Brummel volt. A tárnicslikőrös koktél aperitif változata abszinttal és citrom peellel, digestif változata pedig abszint nélkül, narancs peellel készült. Csupán egy csavar és máris teljesen más eredmény… 

calvados whiskynet kóstoló christian drouin schok norbert thomas girard

Madame Colin: 50 ml Blanche de Normandie, 30 ml rebarbara cordial, 50 ml grapefruitlé, szódafeltöltés. Díszítés: rebarbara peel, grapefruit twist.

Calvados Gimlet: 50 ml Calvados Drouin Sélection, 25 ml cider cordial. Díszítés: citrom twist.

Beau Brummel: 25 ml Calvados Drouin VSOP, 25 ml Noilly Prat Ambre, 25 ml ananásszal infuzált Suze és opcionálisan abszinttal kiöblített pohár. Díszítés: narancs peel vagy abszint használata esetén citrom peel.

Fotók: Koktél Blog
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!