Februárhoz közeledve érezhetően egyre több szó esik a furmintról, gyakrabban kerül a poharakba, fokozódik az érdeklődés a fajta iránt. Ha még nem esett volna le, újra itt a Furmint Február, és február 1-jén a második Nemzetközi Furmint Nap!

bor furmint furmint február

Fotó: Furmint Photo

 


Egy adatalapú online elemzéseket végző cég tavaly év végén közzétett bejegyzésének tanúsága szerint a magyar internet kedvenc fehér fajtája a furmint. Ráadásul a megjelenések mennyisége mellett a bejegyzések minőségét is vizsgálták, nem csupán a számadatokra támaszkodtak. A legtöbbször említett borfajták esetében megnézték azt is, hogy melyikről beszélnek a legpozitívabban a neten, ennek eredményeként került ki győztesen a furmint.
 
Amikor Kézdy Dániel 2010-ben, egy régi ötletét megvalósítva, életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még kevésbé állt reflektorfényben a fajta. Az is szokatlannak számított akkoriban, hogy egy egész hónapot egyetlen fajtának szenteljenek. Szerencsére az ország borászai, éttermek, borbárok – és főként a borkedvelők – pozitívan fogadták a kezdeményezést, és azóta is évről évre kimutatják elköteleződésüket a furmint felé.

„Úgy látom, hogy Tokaj eladásainak növekedésében elsődleges szerepet játszanak a száraz borok, ezen belül kiemelten a furmint. A legendás 2000-es Királyudvar Úrágya furmint komoly hullámokat keltett, egyre több pince térképezi fel tudatosan a dűlőit, ennek pedig a borkedvelők a haszonélvezői, hiszen újabb és újabb kiemelkedő területeket és borokat ismerhetnek meg.”

Hasonló a tapasztalata a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet képviseletében Cseke Kornél értékesítési vezetőnek is: 

„A Szent Tamás 2009 óta van jelen a piacon, hét évjárat van mögöttünk. Induláskor egy új modellt vezettünk be, a sajátunk mellett jelentős mennyiségű szőlőt integrálunk, a minőség folyamatos ellenőrzése mellett. Ebből a termésből készítjük a Mád furmintot, ami a furmint fajta mellett már megmutat valamit a mádi dűlőkből is. A portfóliónk jelentős részét a száraz borok teszik ki, célunk ezen keresztül megismertetni a dűlőinket. Azt tapasztaljuk, hogy belföldön és külföldön is a száraz borok felé fordultak a fogyasztók, nagy sikere van a tiszta, érthető boroknak. Jelenleg a világon 28 országban elérhető Mád furminton keresztül meg tudjuk mutatni a Tokaji borvidéket, és azon belül a települést is. A növekedés egyértelmű, hiszen induláskor 20 ezer palack készült ebből a borból, azóta meghússzoroztuk a termelést.”

Talán furmintdivatról túlzás lenne beszélnünk, de érezhetően több szó esik a furmintról, és egyre sűrűbben rendelik a vendégek is az éttermekben és a borbárokban. Bánki Sándor, a DiVino borbárok franchise-tulajdonosa is megerősíti ezt: 

„Hozzánk sok külföldi borszerető tér be, örülünk, hogy végre van egy olyan fajtánk, amire azt tudjuk mondani, hogy a sajátunk. Azt vesszük észre, hogy a furmint rákerült arra a listára, amit a külföldiek meg szeretnének kóstolni, ha Magyarországra jönnek. Ilyen szempontból jó a fajtával dolgozni, mert többféleképpen is elkészíthetik a borászok. Figyelünk az ajánláskor, és a borban járatlanabb vendégeknek könnyedebb stílusú furmintot javasoljunk, ami igazi beszélgetős, társasági bor. A komolyabb furmintok megértéséhez már tapasztaltabb kóstolóra van szükség, ezt fel kell tudnunk mérni a vendégnél, hiszen az a célunk, hogy megszerettessük a fajtát, márpedig egy igazán nagy furmintot sokszor nehezebb megérteni, és étel mellett tud igazán kiteljesedni. (...) ”

A Furmint Február legjelentősebb eseménye mindig a Nagy Kóstoló, ami idén ráadásul február 1-jére, a Nemzetközi Furmint Napra esett. Tavalyhoz hasonlóan idén is  igen komoly tételeket kóstolhattam, de a Dobogó Pincészet 2010-es aszúja olyan mértékben magasodott a többi tétel fölé, hogy az egyébként jól elkészített és sokszor kifejezetten izgalmas száraz furmintokat  elhomályosította. Egy rendezvényen szinte soha nem kóstolok vissza, mert egyszerűen nem fér bele az időkeretbe, de a Dobogó aszúval most kivételt kellett tennem. Íme a sor:

bor furmint furmint február

Dobogó Tokaji Furmint 2015, Dobogó Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2010

bor furmint furmint februárOremus Mandolás Furmint 2016, Oremus Mandolás Tokaji Dry 2010 Magnum

bor furmint furmint februárÁrvay Tokaji Padi-hegy Furmint 2015, Árvay Tokaji Istenhegy Furmint 2010

bor furmint furmint februárDemetervin Tokaji Furmint 2015, Demetervin Király Tokaji Furmint 2015

bor furmint furmint februárÁts Pince Furmint 2016, Áts Pince Szent Tamás Furmint 2015

bor furmint furmint februárTokaj-Mád-Lenkey Furmint 2010, Lenkey Bomboly Furmint 2006

Fotók: Koktél Blog

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!