Újpest peremén, egy ipartelepen található hazánk első olyan szeszfőzdéje, amely kizárólag kézműves gint gyárt. Itt készül az Opera Gin Budapest, Magyarország új prémium kategóriás itala. A patika tisztaságú, modern manufaktúra egyben látogatóközpont is, ahol a múlt század húszas éveit idéző kellékek között ismerkedhetünk a gin kultúrájával, az Opera Gin karakteréhez leginkább illő koktélokkal, az alapítók autentikus tálalásában.

 

Nyugat-Európában mindennapos, nálunk még kuriózumnak számít, hogy városszéli ipartelepek ilyen kincseket rejtsenek. Aki meglátogatja az Opera Gin otthonát Újpesten, az szinte a XX. század elején találja magát. Mintha Adyval és a „nyugatosokkal” ülne egy füstös bárban. Nem csak a gyönyörű réz szeszfőző, a szecessziós berendezés, a hihetetlen cégér nyűgözi le a vendéget, de a helyben tárolt friss fűszerek helyiséget átjáró illata is. A csinos főzde és az elegáns bár látogatóközpontként is üzemel, az előre kiírt időpontok mellett egyénileg egyeztetve is van mód céges csapatépítőkön vagy családi rendezvényeken ismerkedni a gin kultúrájával, a főzés technológiájával, vagy csupán a végeredmény felhasználásának kreatív módjaival.

Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra társtulajdonosa, eredeti szakmáját tekintve ügyvéd, szakterülete a pénzügyi jogi szabályozás. Először hobbiból képezte magát a szeszes italokkal kapcsolatos szakmai és kulturális tudnivalókból. Idővel új hivatásaként tekintett erre a területre és beiratkozott az egyik legnevesebb szakiskolába, a Wine and Spirit Education Trust (WSET) diploma kurzusára. Mára a megszerezhető legmagasabb, 4-es szintű oklevéllel rendelkezik, mellyel hazánkban néhány tucat szakember büszkélkedhet.

Bálint érdeklődése az elmúlt 5 évben a borok mellett egyre inkább a gin felé irányult. Bejárta két kontinens legjobb kézműveseit, meglátogatta London szinte valamennyi gin főzdéjét, de Anglia szerte is rengeteg helyet felkeresett. Az Első Magyar Gin Manufaktúrát 2018-ban alapította egy családi és baráti közös cég keretében. Az újpesti tűzoltósággal szemben egy ipari ingatlan első szintjén kapott helyet a szeszfőzde, ahol Bálinték valóban manufakturális módszerrel főznek. Saját receptúra alapján állítják elő – a szigorú gin kategorizálás szerinti London Dry típusú – ginjüket, amely a keresztségben az Opera Gin Budapest nevet kapta.

Talán bátran hangzik az Opera név, a Dámosy család korántsem hivalkodásból formál jogot annak használatára. Bálint és felmenői már több mint száz éve a Magyar Állami Operaház közvetlen szomszédságában élnek, a jogászból lett ginkovács az épületre néző konyhájuk asztalán komponálta az Opera Gin első főzetét. „A századfordulós romantika és a kávéházi, illetve mulatói kultúra népszerűsége töretlen, ennek epicentruma pedig ma is az Operaház” – vallja Dámosy. A végleges termék arculatát is ez a korszak ihlette, a Graphasel Design Stúdió kreatívjai az alapítók ötletei és instrukciói mentén, a manapság megszokott minimalista vagy újhullámos design helyett a szecesszió stílusjegyeivel „operáltak”, aprólékosan kidolgozott részletek tucatjaiban rejtve el utalást a főzőmesterségre, a zenekultúrára, valamint az Operaházra és környékére.

Köztudomású, hogy a gin legfontosabb összetevője a borókabogyó. Bálintéknak fontos szempont volt, hogy a legfőbb alapanyag hazai termésből, magas minőséget kínáló forrásból származzon. Saját receptúrájuk kialakításánál a klasszikus gin fűszerek mellett (angelika gyökér, koriander mag, írisz gyökér, édesgyökér és grapefruit héj) olyan különleges fűszerekhez nyúltak, mint citronella (vagy más néven vietnámi citromfű), ánizsmag, levendula és kubebabors. „Ezeken túlmenően mindenképpen szerettünk volna egy olyan ízt is belecsempészni az Opera Ginbe, ami visszafogottan, elegánsan utal ránk, magyarokra.” Így esett választásuk a mákra, melynek fogyasztásában a magyarok világelsők, ugyanakkor a nemzetközi porondon – különösen gin alkotóelemként – kuriózumnak számít.

Az Első Magyar Gin Manufaktúra a látogatóközpontként is üzemelő főzdéjében előállított évi néhány ezer palackkal nem csak a hazai privát és vendéglátószakmai közönség megbecsülését szeretné kivívni, hanem újfajta Hungarikumként célozza a külföldi piacokat is. Ennek első állomásaként a termék és az alkotói csapat az idén május 3-4. között megrendezett Vienna Gin Festivalon mutatkozik be önálló standdal, ráadásul igazán témába vágó díszletek között: a Bécsi Állami Operaház egykori kellékraktárának épületében. A fesztiválon résztvevő 100 kiállító mintegy háromnegyede osztrák, az Opera Gin azon kevés márkák egyike, akiket az a megtiszteltetés ért, hogy külföldiként résztvevője lehet a fesztiválnak – nem csupán magyarként, de kelet-európaiként is elsőként debütálva. Nyáron pedig a londoni Junipaloozára készülnek, ahol a feltörekvők szekciójában mutatkoznak be.

Opera Gin a facebookon és az instagramon

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián @ Koktél Blog