Tavaly egy pezsgős itinerrel, most pedig egy pezsgős kóstolójegyzettel vezetem fel a közeledő szilvesztert itt a Koktél Blogon, köszönhetően a Veritas Borkereskedésnek, ahol nemrég a Törley Pezsgőpincészet legkomolyabb tételeit próbálhattam ki a teljesen száraz (brut nature) kategóriától az édes (doux) változatig, melyek mindegyike tradicionális vagy transvasée technológiával készült. A pezsgőkkel egyre jobban megismerkedve úgy gondolom, hogy a fogyasztását vétek lekorlátozni csak az ünnepek idejére, érdemes sokkal bátrabban hozzányúlni bármilyen alkalomkor és bár a magyarok ízléséhez az édes ízek állnak közelebb, megéri nyitni a szárazabb kategóriák felé is, ezek ugyanis egy teljesen más dimenziót jelentenek a pezsgők világában.
"Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt!" Törley József (Fotó: Veritas Borkereskedés)
TÖRLEY CHARDONNAY NYERSPEZSGŐ
Abszolút ez volt a kedvenc tételem a kóstolósorból. Tradicionális eljárással (méthode traditionnelle) készült, ami a legautentikusabb és egyben a legnagyobb presztízsű módszer. Ekkor a másodlagos erjesztés, az érlelés és a forgalomba hozatal is ugyanabban a palackban történik. Stílusát tekintve a brut nature kategóriába tartozik, ez jelen esetben 1 g/l cukortartalmat jelent. Természetesen ízében jelen vannak a nyerspezsgőkre jellemző gazdag élesztős aromák, ezen felül krémes szárazság, friss, ropogós, citrusos jegyek, illetve szép savak jellemzik.
Fotó: torley.hu
TÖRLEY CHARDONNAY BRUT
Ez a tétel is tradicionális eljárással készült, de már a brut kategóriába sorolható a 7 g/l cukortartalmának köszönhetően. A fentihez hasonlóan itt is szépen megjelennek a chardonnay szőlőfajta gyümölcsös jegyei, azonban a nyerspezsgőnél érettebb ízvilágot képvisel.
Fotó: torley.hu
TÖRLEY CASINO SEC
Ettől a tételtől kezdve már transvasée eljárással készült pezsgőkről beszélhetünk, ez röviden azt jelenti, hogy az italok erjesztése, érlelése itt 1,5 literes, ún. magnum palackokban történik. A Casino Sec a maga 19 g/l cukortartalmával, illetve a királyleányka, a zöld veltelini és pinot noir szőlőfajták harmóniájával egy ún. átszoktató pezsgő, ami bevezetést nyújt szárazabb jegyek világába.
Fotó: torley.hu
TÖRLEY ORFEUM ROSÉ SEC
A Törley pezsgőcsalád legújabb tagja, mely 10-12 hónapos érlelésen esett át. Ez a pinor noir szőlőfajta felhasználásával készült transvasée pezsgő 19 g/l cukortartalommal rendelkezik, ízében piros bogyós gyümölcsök jelennek meg és elsősorban halételek mellé ajánlott. Egyetlen negatívumként a számomra túlságosan visszafogott gyöngyözést lehet megemlíteni.
Fotó: torley.hu
TÖRLEY RÉSERVÉ DEMI SEC
Némileg hasonló a Casino Sec-hez, azonban 36 g/l cukortartalmával már a félszáraz (demi sec) kategóriába tartozik és ízvilága a szőlőtől eltolódik a barackra emlékeztető aromákig, persze nem nélkülözve a palackos erjesztés (transvasée) jegyeit sem. Illatában a lime jelenik meg elsősorban.
Fotó: torley.hu
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!