A Teeling család már 1782 óta foglalkozik ír whiskey készítéssel, előbb Walter Teeling révén Dubliban, majd John Teelingnek köszönhetően a Cooley-félszigeten kezdték el főzni az élet vizét. Az 1987 óta működő Cooley Distillery ma már a Beam Suntory tulajdonában van, de a Teeling család továbbra sem ül a babérjain, hiszen a fiatal generáció vezetésével, Jack és Stephen Teelinggel éppen a napokban élesztették újra a nagy múltú dublini whiskey lepárlást a Teeling Distillery megépítésével, mely nem messze található a néhai Walter lepárlójának helyszínétől. Sőt, John Teeling nemrég a dundalki Great Northern Breweryt is megvásárolta a Diageótól, hogy az átalakítások után a Carlsberg sör helyett majd itt is whiskeyt főzhessenek, immáron Great Northern Distilleryként. 

whiskynet kóstoló teeling whisk(e)y irish whiskey

Fotó: Koktél Blog

 


 

A WhiskyNet meghívásának köszönhetően nemrég belekóstolhattam a Teeling portfóliójába, ami abszolút leképezte a márka jelmondatát: dare to be different, azaz merj különbözni! Volt ugyanis a kóstolósorban egy speciális érleletlen párlat, rumos hordóban finiselt és ötféle boroshordóban érlelt tétel, ritkaságszámba menő single grain, vagy a jelenleg formalomban lévő egyik legidősebb single malt whiskey is.


 

TEELING IRISH SPIRIT POITIN (61,5 térf. %)

Manapság egyre inkább trendivé válnak az olyan párlatok, melyek normál esetben a whiskey alapjául szolgálnak, csak éppen nem esnek át hordós érlelésen. Ezek az ún. white whiskeyk, legal moonshineok vagy poitionok (előbbi két elnevezés az USA-ban, utóbbi Írországban jellemző) mutatják meg igazán a whiskey nyers karakterét. A Teeling érleletlen párlata kisüsti desztilláción átesett árpamalátát, valamint oszloplepárláson átesett kukoricát tartalmaz és szépen hozza előbbi tipikus gyümölcsös, utóbbi édeskés jegyeit.

whiskynet kóstoló teeling whisk(e)y irish whiskey


 

TEELING BLENDED SMALL BATCH (46 térf. %)

Ez a small batch, tehát relatíve kis mennyiségű, válogatott hordókból kikevert whiskey kifejezetten fűszeres jegyekkel büszkélkedhet, köszönhetően a rumos hordós finiselésnek. A fűszerek közül elsősorban a vanília emelkedik ki, de illatában megjelenik a vágott fű, lecsengésében pedig fás jegyek fedezhetőek fel.

whiskynet kóstoló teeling whisk(e)y irish whiskey

                            


 

     TEELING SINGLE GRAIN (46 térf. %)

Nem túlzottan sok single grain whiskey van a piacon, de ezek közül is az egyik kiemelkedő a Teeling tétele, tavaly nem véletlenül nyerte meg saját kategóriáját a World Whiskies Awardson. További érdekessége, hogy teljes egészében kaliforniai cabernet sauvignonos hordóban érlelték. Nagyon selymes, édeskés, könnyedén fogyasztható whiskey.

whiskynet kóstoló teeling whisk(e)y irish whiskey


 

TEELING SINGLE MALT (46 térf. %) 

Egy különleges single malt whiskey, hiszen ötféle hordós érlelésű malátawhiskeyből lett kikeverve: sherry, portói, madeira, fehér burgundi és cabernet sauvignon. Ennek megfelelően elképesztő komplexitással rendelkezik: sok-sok citrus, a háttérben megbújó karamell, fűszerek és gyümölcsök jellemzik, fás karakterrel és hosszú lecsengéssel. Ezt a whiskeyt csak úgy lehet megérteni, ha felnő hozzá az ember, ezért inkább gyakorlottabb whiskeyfogyasztóknak tudom ajánlani.

whiskynet kóstoló teeling whisk(e)y irish whiskey


 

TEELING VINTAGE RESERVE SINGLE MALT 21 YEARS OLD (46 térf. %)

Ez az 1991-ben lepárolt és 21 évig érlelt vintage tétel az egyik legidősebb ír single malt whiskey a piacon. Természetesen limitált kiadás, mindössze 5000 db került belőle piacra világszerte. A bourbon és a sauternes hordós érlelésnek köszönhetően szép borostyános szín és bársonyosan édeskés jegyek jellemzik, hosszú és érett lecsengéssel. Gyönyörű, összetett whiskey.

whiskynet kóstoló teeling whisk(e)y irish whiskey


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!