Hagyományteremtő céllal indult el négy éve a Töltött Hold Gasztrovíkend, a Belvárosi Piac legnagyobb, éves gasztro-eseménye. A háromnapos programot a farsang utolsó hétvégéjén rendezik meg a Hold utcai vásárcsarnokban, ahol nemcsak a ház éttermei és termelői várják a látogatókat, hanem vendégkonyhák és séfek is érkeznek a közösségi standokra. A régiós ízektől a csúcskonyhák különleges fogásain át az igazi piaci klasszikusokig sokféle finomság várható a hétvégén.

belvárosi piac töltött hold gasztrovíkend

 

A piaci vendéglátóhelyek erre az alkalomra készülő kínálata mellett az ország kiemelkedő szakembereinek főztjét is megkóstolhatjuk, akik egy-egy napra vendégséfként állnak be a közösségi stand konyhapultjai mögé. A balatonszemesi Kistücsök étterem viszont három napra költözik a Piacra, a fővárosi törzsvendégeiknek így autóba sem kell ülniük egy jó ebéd kedvéért, Pohner Ádám tehát Lyon után a Hold utcában is bemutatkozik.

Péntek déltől a csarnok éttermei várnak mindenkit, vásárolni is érdemes a termelőknél, kora estétől pedig igazi gastro jam session készülődik. Jahni László és Pohner Ádám mellé a tervek szerint érkezik az ESCA-ból Fehér Gábor és Bíró Lajossal, Nyíri Szásával, Szabó Győzővel kiegészülve zajlik az esti főzés, miközben a balatonfüredi Kredenc rezidens DJ-je, Ernő Piaf zenél. Buborékokból, de sörökből és pálinkákból sem lesz hiány az After Works Fridays bulin.

Csak az alvás idejére érdemes hazatérni, mert szombat délelőtt már reggelikkel készülnek az éttermek, a Kistücsök mellé érkezik a Michelin-csillagos Costes Downtown és Tiago Sabarigo a szomszédból, valamint Szabó Kevin és a gyöngyösi Bori Mami. A farsangi bulihangulatról DJ Languszta gondoskodik, este 8-9 óra között pedig jótékonysági tombolasorsolás lesz értékes nyereményekkel, a bevételt pedig egy gyermekszegénység felszámolásáért és a tehetséggondozásért tevékenykedő alapítvány részére ajánlják fel a szervezők.

Vasárnap is van miért kilátogatni a rendezvényre, hiszen a farsangzáró Sunday Brunch dél-balatoni hangulatban telik majd. A Kistücsök aznapi pultszomszédja a balatonboglári Paletta étterem, Bezerics Dani vegán „vizikutyával” és balatoni stílusban készülő paprikás krumplival érkezik. Az esemény vendége lesz Segal Viktor is, aki Bocuse d’Or coachként segítette Pohner Ádám és a magyar csapat lyoni szereplését.

Persze a piaci helyek szintén izgalmas fogásokkal készülnek az eseményre, persze a jól ismert kedvencek mellett, mint a pelmenyi, az osztriga, a rántott hús vagy a csülök. Széll Tamás és a Stand25, Nyíri Szása, Sára Zsuzsa és a MoszkvaTér, Szabó Győző és a Steamboo, Anatolij Belov és a Husikám, Bíró Lajos és a Buja Disznó-k, A Séf Utcája, valamint a Champoint 4 Monkeys – Il Mercato jobbnál jobb ízekkel töltik meg a Holdat. Piaci klasszikusokkal jön a Haxen Market, a Lakatos Műhely, a Sparhelt Bisztró, az osztriga mellett halételeket kínál a Vörös Homár, kolbászozni a Kobe Sausages-nél, kacsázni pedig a Kacha asztalainál lehet mindhárom nap. Nyitva lesz a Bőségtál és a Zsendice sajtbolt, de még számos kereskedés, termelő kínálatából válogathatunk a macaronoktól az olívabogyókig. Sőt, már a bejárat előtt is jókat ehetünk, itt készülnek ugyanis a Digó nápolyi pizzái, a Kürtős Legenda finomságai, valamint különböző lángosok. Szomjazni sem fogunk, hiszen a Champoint mellett a Drop Shop is kínál buborékokat és borokat, de lesz Erdinger sörbár, Agárdi Bár, Epermester, termelői gyümölcslevek. A By Beans Coffee pultjánál pazar kávék közül választhatunk, sőt, akár otthonra is lehet vásárolni tőlük, aki pedig az egészséges desszerteket szereti, itt biztosan talál kedvére valót. Persze nem lenne teljes egy farsangfarka ünnep farsangi fánk nélkül, amit az ország egyik legismertebb pékje, Szabadfi Szabolcs készít majd el.

A Belvárosi Piac pénteken és szombaton tehát hosszított nyitva tartással, este tíz óráig üzemel, vasárnap pedig délelőtt tizenegytől délután négyig zajlik a brunch. A rendezvényre ingyenes a belépés, a ruhatár is biztosított és a szervezők még több ülőhely kialakításával teszik kényelmesebbé a csarnokot.

belvárosi piac töltött hold gasztrovíkend

TÖLTÖTT HOLD GASZTROVÍKEND 2019

Időpont: 2019. március 1-2-3.

Helyszín: Belvárosi Piac, 1054 Budapest, Hold u. 13.

Az eseményről bővebben itt és itt

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián @ Koktél Blog