A paradicsomlével, illetve más zöldséglevekkel készült kevert italok egyik fő alkotóeleme a Worcestershire-szósz. A rendkívül intenzív, ecetes alapú folyékony fűszer, amely nélkül elképzelhetetlen a híres Bloody Mary.


Először érdemes tisztázni szószunk kiejtését, lévén ez egy rendhagyó angol szó, amelyet nagyjából így mondunk helyesen: vúsztösí. (Ha rövidebb verziót, tehát a Worcester-szósz elnevezést használjuk, akkor pedig így: vúsztö. Itt meg is lehet hallgatni.)

A ma már minden nagyobb magyarországi áruházban is megvásárolható Worcestershire-szósz egy ecetes bázisú (ez már eleve jó pont, ha a Bloody Maryre gondolunk, mivel az ecetet és a paradicsomot amúgy sem kell bemutatni egymásnak a gasztronómiában, lásd pl. paradicsomsaláta), folyékony halmazállapotú fűszer, amelyet többek között melasszal, cukorral, sóval, szardellával, tamarind kivonattal, szegfűszeggel, szójaszósszal, vöröshagymával, fokhagymával és citrommal ízesítenek, majd érlelnek. Elsőként két gyógyszerész, John Lea és William Perrins állította elő az angliai Worcester városában és a Lea&Perrins márkanév alatt 1838-ban adták el az első üveggel (2005 óta a HJ Heinz Company gyártja és forgalmazza a Lea&Perrins Worcestershire-szószt). A legenda szerint bizonyos Lord Sandys Indiából hazatérve megkérte a fent említett gyógyszerész urakat, hogy készítsék el az útja során megszerzett receptet kedvenc ízesítőjéről, az eredménytől azonban John és William nem volt elragadtatva, ezért hagyták is a pincéjükben porosodni az egészet. Néhány évvel ezután viszont megtalálták az elfelejtett üvegcséket és megkóstolva azt tapasztalták, hogy a bennük lévő tartalom egy egészen új ízzé érlelődött. Így született meg a Worcestershire-szósz.

A kevert italok mellett a Worcester-szósz remekül használható sajtos melegszendvicsekhez (pl.: Welsh rarebit), cézársalátához, chili con carnéhez, hamburgerekhez, grillpácokhoz, osztrigás (pl.: Oysters Kirkpatrick) és marhahúsos ételekhez (pl.: marhapörköltekhez, marharagukhoz).

Fontos, hogy használat előtt mindig rázzuk fel az üveget!

További információk: [1], [2], [3], [4].



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!