A másnaposság kezelésével kapcsolatban szinte mindenki tud egy-egy gyógymódot, praktikát és van is abban valami, hogy mindenki saját maga érzi, mitől lesz jobban egy túlzottan alkoholosra sikerült éjszaka után. Vannak azonban fontos sarokkövei a másnaposság kezelésének, és kiindulópontjának, az alkoholfogyasztás mikéntjének is, amiket nem árt figyelembe venni.

másnap másnaposság
Henri de Touluse Lautrec: Másnaposság (Fotó: datalinkek.com)

 

Először fontos tisztába tenni, hogy mi is pontosan a másnaposság, mi okozza és milyen tünetei vannak:

A másnaposság nagy mennyiségű alkoholos ital fogyasztásának másnap jelentkező utóhatása.
A másnaposság tünetei a súlyosságtól függően lehetnek: szájszárazság, szomjúságérzet, étvágytalanság, fejfájás, rossz kedélyállapot, ingerlékenység, bevérzett szemek, zaj- és fényérzékenység, kézremegés, fáradtságérzet, gyengeség, feszült idegállapot, szorongás, pánikrohamok (az arra hajlamos egyén esetén), lehangoltság, akut depresszió, émelygés és hányás. Szapora szívverés, emelkedett pulzus és vérnyomás előfordulhat.
A tünetek súlyossága az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, minőségétől és az egyéni érzékenységtől függ. Általában az alkoholfogyasztás abbahagyása után több órával kezdenek jelentkezni a tünetek, mikor a véralkoholszint süllyedni kezd.
A másnapossággal járó tüneteknek több oka is van. Az etilalkohol – az antidiuretikus hormon termelésének befolyásolásával – dehidratációt, azaz kiszáradást okoz, ami a szájszárazsághoz, valamint fejfájáshoz vezet. Az etanol a máj alkohol-dehidrogenáz enzimje hatására acetaldehidre bomlik, amit az acetaldehid-dehidrogenáz ecetsavvá alakít. Az acetaldehid mérgező, a főbb tüneteket ez a vegyület okozza.

Forrás: Wikipédia

másnap másnaposság

The Hangover Part II (Fotó: quotesgram.com)


Ahogyan a fenti definícióból is következik, a másnaposság legjobb megelőzési módja a prevenció, tehát kerülni kell a nagy mennyiségű alkohol bevitelét. Mindez igaz a hirtelen nagyivásra (azaz a binge drinkingre) és a lassú lerészegedésre is, tehát a lényeg a mértékletesség. Persze a rossz minőségű italok, sőt, még a sötét színű italok is kellemetlenebbé teszik a másnapot.

Szintén a definícióból következik, hogy az alkohol dehidratációt, azaz kiszáradást okoz, így már alkoholfogyasztás előtt és közben is érdemes a vízfogyasztásra odafigyelni (a szénsavmentes víz szerencsésebb választás, mivel a buborékok csak elősegítik az alkohol felszívódását). Ha már megtörtént a baj, akkor a dehidratáció miatt természetesen ugyanúgy nem szabad elfelejtkezni a vízutánpótlásról. Az alkohol feszívódását egyébként az étkezéssel is lehet lassítani, pl. a kicsit nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztásával (sokaknak nem jutna eszébe, de pl. a tejfölnek is van gyomorvédő funkciója). Másnaposság esetén viszont már érdemesebb könnyű ételeket fogyasztani, hiszen az alkohol károsítja a gyomor nyálkahártyáját, amit érdemes megkímélni egy kiadós étkezéstől (a nehéz ételek mellett pl. a kovászos uborka sem segít a gyomron a savassága miatt, de mondjuk a szénhidrátbevitel fontos a vércukorszint normalizálása miatt). Az igénybevett szervezet miatt egyébként a fájdalomcsillapító gyógyszerek szedésével és a kávé fogyasztásával is körültekintően kell bánni. 

Miután hosszabb italozás után az alkohol kiürül a szervezetből, kisebb elvonási tünetek lépnek fel, ezért a „kutyaharapást szőrével”, a „gyógysör” és a „pick me up drink” jeligékre fogyasztott alkohol ugyan valóban enyhíti a fenti tüneteket, de alapvetően csak elnyújtja a másnaposságot az újabb méregbevitel miatt és egyenes utat jelent az alkoholizmus felé.

Csodaszerek tehát nincsenek, a másnapos bajokat maximum csak enyhíteni lehet. Ahogyan az ország legismertebb toxikológusa, Dr. Zacher Gábor mondta egy interjúban: "... a másnaposság előbb-utóbb magától elmúlik. Lesz egy rossz napunk, át kell vészelni." Így a legjobb megoldás továbbra is a prevenció (viszont 2050-től jöhet a másnaposság nélküli alkohol).  


A Koktél Blog a mértéktartó és minőségi alkoholfogyasztás híve!
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!