Elsőnek lenni mindig kiváltság. Carlo Gancia 1850-ben nemcsak az első olasz pezsgőházat alapította meg, de 20 évvel később először készítette el az azóta kultikussá vált Asti pezsgőt. A Gancia család ötödik generációs leszármazottja épp a hétvégén tartott mesterkurzust Közép-Európa legnagyobb boros-pezsgős rendezvényén, a VinCE Budapesten, ahol természetesen az édes buborékok királyát, a Gancia Astit, valamint a magyar piacra a közeljövőben bevezetésre kerülő Pinot di Pinot is megkóstolhatták a résztvevők.

Masssimilliano Gancia



Az Asti-módszer lényege, hogy a legtöbb pezsgőtől eltérően itt nem borból, hanem közvetlenül mustból történik a másodlagos erjesztés, azaz annak cukortartalmából jönnek létre a buborékok, mégpedig nagyméretű acéltartályokban, élesztő segítségével. Ez mindig magas maradék cukrot, azaz dosage-t eredményez, ami meghatározza az Asti pezsgők karakterét. Ahogyan Massimiliano Gancia, az alapító ükunokája a VinCE Budapest mesterkurzusán elmondta: a módszer kitalálójaként azóta is méltán lehetnek büszkék a Gancia Astira. A piemonti muskotályos szőlő parfümös aromája – kiegészülve a visszafogott alkoholtartalommal – gyönyörűen elegyedik a mézre emlékeztető édességgel, éppen ezért kiváló kísérője lehet a különféle desszerteknek, de akár önállóan is megállja a helyét étkezés után. A szőlő kiváló adottságú termőhelyét és a pezsgők nemesítéséhez ideális Gancia pincészetet egyébként az UNCESCO a világörökség részévé is nyilvánította.

Pezsgőfronton az Asti mellett a Prosecco számít Olaszország másik ikonjának, a Gancia pedig két változattal is képviselte ezt a típust a mesterkurzuson. A Gancia Prosecco és a kizárólag csak az előadáson kóstolható, prémium terroirról származó Gancia Valdobbiadene Prosecco egyaránt magukban hordozzák azt a letisztultságot, amelyet Massimilliano Gancia is kiemelt, mint a márka egyik fő jellemzője. A tartályos erjesztésnek köszönhetően itt nincsenek másodlagos aromák, a Gancia Prosecco karakterét teljes egészében a glera (vagy korábbi nevén prosecco) szőlő gyümölcsössége adja. Ez a tisztaság, valamint a könnyed frissesség testesíti meg azt a laza, olaszos életérzést, amit mindenki vár egy tökéletes proseccótól. Ugyanezt a klasszikus vonalat képviseli a mesterkurzuson szintén megkóstolt Gancia Brut is, amely intenzív, elegáns aromáival és szárazságával a mediterrán konyha nagy barátja.

Hamarosan hazánkban is kaphatóak lesznek a Massimiliano Gancia által bemutatott Pinot di Pinot Brut és Pinot di Pinot Rosé tételek is, amelyekbe a fentiekhez hasonlóan tartályos erjesztéssel kerülnek a buborékok, azonban érdekességük, hogy válogatott pinot nero, pinot bianco, illetve pinot grigio szőlőkből készülnek. Ezek a fajták egyensúlyos savakat és gyönyörű virágosságot kölcsönöznek a pezsgőnek, nem véletlenül nyerte el a mesterkurzus résztvevőinek is a tetszését. A világon egyedülálló módon kizárólag a Gancia készít speciális Pinot di Pinot pezsgőket, ráadásul az előadást tartó Massimilliano Gancia édesapja álmodta meg elsőként ezeket a tételek.



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!