A foci-vb lázában természetesen muszáj bemutatni a rendező ország kedvenc kevert italát, a Caipirinhát (melynek jelentése parasztlányka) is, melynek története állítólag egészen az 1918-as São Paulóig nyúlik vissza, ahol a spanyolnátha elleni védekezésként használták a fokhagymás-mézes ősi változatát. Alapszesze a cukornád levéből desztillált cachaça, amit már a 16. századtól kezdve készítenek, köszönhetően a portugál gyarmatosítóknak. A cachaçát brazil rumnak is szokták hívni, hiszen gyártási módja a szintén cukornádléből készített rhum agricolehoz hasonlítható és ugyanúgy létezik érleletlen, valamint érlelt verziója is.
Fotó: foodcracks.com
ÖSSZETEVŐK:
5 cl cachaça
½ lime
2 bárkanálnyi cukor
POHÁR:
Old fashioned.
ELKÉSZÍTÉS:
A zöldcitromot vágjuk fel cikkekre, a cukorral együtt tegyük egy old fashioned pohárba, majd muddlerrel (törőfával) nyomkodjuk meg. Tegyük tele a poharat koktéljéggel, töltsük rá a cachaçát, majd keverjük meg bárkanállal. Szervírozzuk szívószállal.
A fentiek az International Bartenders Association (IBA) hivatalos receptúrájára épülnek, azonban nem árt megjegyezni, hogy pl. Magyarországon jellemzően tört jéggel és barna cukorral készítik a Caipirinhát, viszont a klasszikus brazil verzióra inkább a kockajég és a fehér nádcukor a jellemző. Egyébként nem ritka a hosszúitalos pohár és a nagyobb mennyiségű (6 – 10 cl) alapszesz használata sem.
Bővebb információk a Caipirinháról itt.
Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!