Tudtad, hogy az itthon leginkább szirupjairól ismert francia Giffard márkának vannak egészen komoly prémium likőrjei is (mint pl. ez a sárgabarack likőr)? Vagy azt, hogy a japán umeshu likőrök az ume nevű gyümölcsből készülnek, ami a szilva és kajszibarack rokona? Esetleg azt, hogy a japán szaké a közhiedelemmel ellentétben nem bor, hanem közelebb áll sörhöz? Többek között ilyen érdekességek is kiderültek az Intercooperation múlt heti szakmai napján.

choya giffard ozeki francois philippot takayuki ono takehiko okazaki kalydy gábor varga krisztina bajusznács gábor szaké shochu intercooperation

Kalydy Gábor, a koktélverseny győztese (Fotó: Intercooperation)

 

Fracois Philippot (Giffard), Takayuki Ono (Ozeki) és Takehiko Okazaki (Choya) előadása után egy koktélverseny következett, ahol volt szerencsém a zsűri munkájában is részt venni. A japán-francia vonal miatt kifejezetten érdekes volt a verseny, a food pairinggel és remek előadással készülő Kalydy Gábor lett az első helyezett, így ő utazhat a Giffard franciaországi gyárába. A második helyezett Varga Krisztina egy merész, de jól eltalált koktélt készített és 100 000 forinttal lett gazdagabb, míg az egyszerű, de nagyszerű koktél elvét képviselő Bajusznács Gábor harmadik helye 50 000 forintot ért. Íme a receptúrák:
 

MONTELIMAR SOUR (KALYDY GÁBOR)

Összetevők:
4 cl Giffard őszibarack likőr,
2,5 cl frissen facsart limelé,
5 cl tojásfehérje,
1 kanálnyi csemege kukorica.

Pohár: snifter.

Elkészítése: shakerben.

Díszítése: 2 csepp Elixir Vegetal de la Grande-Chartreuse, 1 szál száritott levendula, pisztácia crusta mézen.

JIRO DREAM (VARGA KRISZTINA)

Összetevők:
5 cl Iichiko Sanwa Shochu,
0,5 cl friss gyömbérlé,
4 csepp friss limelé,
2 csepp Darljeeling droplet,
1 cl Giffard Créme de Cacao White.

Pohár: coupette.

Elkészítése: shakerben.

Díszítése: mentalevél és lime permet.

ASA (BAJUSZNÁCS GÁBOR)

Összetevők:
5 cl Ozeki Karatamba Honjozo szaké,
2,5 cl házi Sencha tea cordial,
1 öntet Angostura bitters.

Pohár: üveg teás csésze.

Elkészítése: keverőpohárban.

Díszítése: citromhéj.

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!