[1] A pH (pondus hidrogenii, latinul potentia hydrogeni, hidrogénion-kitevő) dimenzió nélküli kémiai mennyiség, amely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. Híg vizes oldatokban a pH egyenlő az oxóniumion-koncentráció tízes alapú logaritmusának ellentettjével. (Wikipédia)
[2] A PH-Érték a pannonhalmi borvidéki pincészetek szűkebb körének szakmai alapú és marketingkommunikációs összefogása.

bor ph-érték

 

A Pannonhalmi Borvidékhez ma közel 650 hektárnyi művelt szőlő tartozik és az írásos emlékek szerint már Szent László korában is javában folyt itt szőlőtermesztés, amely a bencések tevékenységének köszönhetően terjedt el – a rómaiak után ismét – a környéken. A 19. századi filoxériajárvány, majd a 20. század viharos történelme azonban ezt a borvidéket sem hagyta nyom nélkül, és a küzdelmes évtizetedek után a 2000-es évek elejétől ismét virágkorát éli a borvidék. Magyarország borvidékeit tekintve a Pannonhalmi Borvidék azonban méret és népszerűség szempontjából is kicsit hátul van még a tornasorban, amelynek okai között elsősorban a rendszerváltozást követő intenzív győri iparosodás, valamint a potenciális munkaerő külföldi elhelyezkedése áll. A Pannonhalmi Borvidéken maradtak jellemzően nem változtattak az előző rendszer bevett modelljén és a termelt mennyiség jobbára folyóborként talált gazdára, ami nem emelte különösebben a borvidék ázsióját. A Pannonhalmi Apátsági Pincészet újraalapítása óta, ha nem is nőtt a borvidék termelésbe vont területeinek nagysága, a művelt területek nem kis része korszerűsítésre került, a fajtaválaszték racionalizálódni látszik és ugrásszerűen megnőtt a palackos borok előállítása, forgalma, ami a minőségorientált termelést feltételezi. Ezzel párhuzamosan pedig felnőtt egy újabb generáció is, aki a maga lendületével és újító szemléletével ki szeretné venni a részét a borvidék minőségi megítélésének építésében. Mára az a sajátos helyzet alakult ki, hogy a közönség a Pannonhalmi Borvidéket szinte kizárólagosan a Pannonhalmi Apátsági Pincészettel azonosítja, éppen ezért csak a közös borvidéki összefogás nyújthat alternatívát a borvidéki (el)ismertség eléréséhez az egyedi termelői térnyeréssel szemben. 

Ebből a gondolatiságból született a PH-Érték, a pannonhalmi borvidéki pincészetek szűkebb körének szakmai alapú és marketingkommunikációs összefogása. Olyan nyitott halmaz ez, amely a gyakorlatban igyekszik megvalósítani az együttműködést és közösen igyekszik megfogalmazni a dinamikusan fejlődő, fiatalos borvidék identitását. A résztvevők – Cseri Pincészet, Hangyál Pincészet, Herold Pince, Pécsinger Szőlőbirtok, Tar Pincészet, valamint a borvidék zászlóshajójaként tekintett Apátsági Pincészet – mind megújult műhelyek megújított ültetvényekkel, high-tech feldolgozókkal és az új borászgeneráció képviselőivel, akik felismerték, hogy a jó bornak is kell cégér. A rendszerváltozás óta mennyiségben nem mutatott növekedést a borvidék, de minőségben nagyon sokat változtak-fejlődtek a pincészetek, amelyek most jutottak el a közös fellépés klaszterszerű megvalósításához. A PH-Érték is úgy gondolja, hogy a bort és kultúrát össze kell kapcsolni: ez a színvonalú és karakterű bortáj minőségi kultúrát hív elő, amelyet a kommunikációban is értéket képviselő kulturális attrakciókkal kell összekapcsolni, hiszen a bor meghatározza a mellé rendelhető kultúra nívóját és jellegét. A társulás önálló honlapjának és közösségi médiaaktivitásának indításán túl a tervek között szerepel egy olyan angolul is megjelenő bortérkép elkészítése is, amely a pincéken és a jó éttermeken kívül a történelmi látványosságokat is tartalmazza, továbbá Győr város önkormányzatával együttműködve egy bemutató- és kóstoltatóhely létrehozása a megyeszékhelyen, egyedülálló borvidéki rendezvények életre hívása és egy borvidéki közösségi bormárka, majd egy saját palack megalkotása. Végül a PH-Érték célja két olyan értékalapú törekvés is, mint a borvidéki koncepció megvalósítása és egy alulról építkező, szigorúbb eredetvédelmi rendszer bevezetése.

bor ph-érték

PH-ÉRTÉK BORSZIGET A "31!" FESZTIVÁLON

A háromnapos összművészeti fesztivál Győr legimpozánsabb részén – a Radó-sziget és a Püspökvár közötti területen, egészen a strand és a két folyó találkozását emblematikussá tevő Cziráky Béla-obeliszk határáig – kapott helyet. Éppen ez utóbbi szolgáltat majd helyszínt Győr szőlőskertje, a Pannonhalmi Borvidék bemutatkozásának. A PH-Érték mint a borvidék jelentős borászatainak közössége szeretné új dimenzióba helyezni a borvidék és a város kapcsolatát. Hat borász, hat karakteres bor, egy koncepció. A rajnai rizling és olaszrizling alapú, aromatikus fajtákkal díszített cuvée egy a borvidékre jellemző száraz fehérbor, mégis hat különböző egyéniséget reprezentál.

A PH-Érték borászai (Cseri Pincészet, Hangyál Pincészet, Herold Pince, Pécsinger Szőlőbirtok, Tar Pincészet) minden évben elkészítik majd a közös koncepció alapján kialakított bort, az első sorozattal most a “31!” Fesztiválon a PH-Érték Borszigeten találkozhat majd a szakma és a nagyközönség.

PROGRAM

Péntek (2018. július 27.)
18.00 Kapunyitás – Sajtó érkezése
18:00 - 18.30 Joe Fritz Trió koncertje (I. blokk)
18:30 - 18:50 PH-Érték sajtótájékoztató:
Radnóti Ákos, Győr város alpolgármesterének
köszöntője
PH-Érték új közösségi bormárka bemutatása
Kóstoltatás
18.50 - 20.00 Joe Fritz Trió koncertje (II. blokk)
20.30 - 22.00 WenkFUNKover koncertje
22:00-02:00 PH-Érték by night –
„WINE, míg felkel majd a nap”
02.00 Zárás

Szombat (2018. július 28.)
15.00 - 18.00 DJ Prof.I.T. – Funk, soul, R&B, hip-hop, acid jazz
kizárólag bakelitről
18:30 - 19:30 Hajós András zenés magánszáma
23:00 - 02:00 PH-Érték by night –
„WINE, míg felkel majd a nap”
02.00 Zárás

Vasárnap (2018. július 29.)
16:30 - 18:00 Winand Gábor szólókoncertje
18.30 - 20.00 Kozma Orsi Quartet koncertje
– Prints of 10 Years
22.00 Zárás

További információk a rendezvény honlapján és a facebook-eventben.

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián @ Koktél Blog

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!