Kevesebb, mint két nap és lezárul a világ egyik legnagyobb koktélos versenyének, a Bols Around The Worldnek az első etapja. A tavalyi nemzetközi megmérettetés különösen kedves volt a magyarok számára, hiszen a budapesti Boutiq’Bar akkori bártendere, a ma már Londonban dolgozó Onufer Gábor zárt az első helyen, méghozzá a „The Merchant” elnevezésű italával, valamint a hozzá tartozó „Pass The Dutchie” sajttállal.

Persze egy ilyen verseny megnyeréséhez nem elegendő egyetlen kevert pia elkészítése, a tavalyi évhez hasonlóan ugyanis most is három fordulón kell átjutnia a bártendereknek, hogy részt vehessenek az amszterdami elődöntőben, majd a legjöbb 12 között a döntőben (ahol olyan nevek lesznek a zsűriben, mint Hidetsugu Ueno, Jeff „Beachbum” Berry, Anastasia Miller és Jared Brown, Ago Perrone, valamint a 2012-es győztes, Onufer Gábor).

Az első etapban (2012. december 1. – 2013. március 1.) egy saját koktélreceptet kell összeállítania a jelentkezőknek, a másodikban (2013. március 9. – 2013. március 15.) egy online elméleti tesztet kell kitölteniük, a harmadikban (2013. március 19. – 2013. április 3.) pedig egy kétperces videót kell leforgatniuk az italuk elkészítéséről, szervírozásáról és csak ezek után következnek a finálék (2013. május 2. – 2013. május 7.), melyek igen összetettnek ígérkeznek, 2012-ben például egy Amszterdam ihlette piával és hozzá illő étellel, valamint marketingtervvel kellett előrukkolniuk a legjobbaknak.



THE MERCHANT

Összetevők:
45 ml Bols Genever
20 ml Bols Apricot Brandy
15 ml friss citromlé
5 ml Pedro Ximenez Sherry
1 bárkanál cukorszirup
1 öntet orange bitters

Elkészítése:
Az összetevőket egy keverőpohárban jéggel keverjük össze, majd szűrjük coupette pohárba és díszítsük narancshéjjal.



A Bols Around The World 2013 menetrendje és szabályzata.

Interjúk Onufer Gáborral a tavalyi versenyről itt és itt.

Beszámoló a 2012-es döntőről.

A Bols Around The World 2012 közönségdíjas itala, a Welcome to Amsterdam.





Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!