A #koccintsaszuval kampány keretében az év utolsó sajtóklubján Tokaj Oremus aszúkat kóstoltunk Bacsó András birtokigazgató vezetésével.

bor magyar bor tokaji aszú bacsó andrás

Tokaji Aszú 5 puttonyos 1999, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2009,  Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010,  Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013

 

Nagyon izgalmas volt, hogy az Oremus száraz birtokfurmintja, a Mandolás után egy mini vertikális kóstolót kaptunk az 5 puttonyos Oremus aszúkból, mégpedig a 2013-as, a 2010-es, a 2009-es és az 1999-es évjáratokból, kiegészítve egy 3 puttonyossal 2012-ből. Egyre inkább kiderül számomra, hogy egy tokaji aszú fiatalabb korában is kifejezetten szép arcát tudja mutatni, főleg ha egy jó évjáratból származik: tavaly a Barta Pince 6 puttonyos Tokaji Aszúja 2013-ból adott nagy élményt, most pedig az Oremus 5 puttonyos Tokaji Aszúja szintén 2013-ból.

bor magyar bor tokaji aszú bacsó andrás

Tokaji Aszú 5 puttonyos 1999, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2009,  Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010,  Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013, Tokaji Aszú 3 puttonyos 2012, Mandolás Furmint 2017

A szenzációs előadó Bacsó András saját ars poetéciját nagy jól összefoglalta két évvel ezelőtt, amikor a borászok borászának választották:

„Magyarországon egy különleges adottságnak vagyunk a kezelői. Fantasztikus talaj, fantasztikus klíma és fantasztikus kultúra határozza meg az életünket. Számomra az egész életben talán az volt a legnagyszerűbb, hogy mindig hittem abban, hogy újra lehet álmodni, hogy újra lehet alkotni azt a magyar borászatot, amely az elmúlt évszázadokban naggyá tette és európai rangra emelte a magyar bort és a magyar bor legkitűnőbb képviselőjét, a tokaji bort.

Bárhová megyek a világban, egyvalami biztos, hogy ha kimondjuk, hogy magyarok vagyunk, Magyarországról jöttünk, eszükbe jut a tokaji. Ha kimondjuk a szót, hogy nemes édes bor és hogy Tokaj, az emberek Magyarországra gondolnak. A világ legnemesebb édesborának vagyok szolgája, hiszen az én életemben az adatott meg, hogy egy birtokon dolgozom. Nem önmagam ura vagyok, hanem egy birtokot képviselek, egy birtokon próbálok meg egy filozófiát megvalósítani.

Ez életem legnagyobb kihívása és legnagyobb érdeme talán.”

Bacsó András

Ha az ünnepek során tokaji aszút innál, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, és oszd meg mindenkivel az élményt!

#KoccintsAszuval a Facebookon és az Instagramon

Fotók: Farkas Krisztián @ Koktél Blog