Kétségkívül a Piña Colada is helyet kaphat az igazán snassz kevert italok között, de a Mojitóhoz hasonlóan azért ez a pia is sokat tud adni, már ha jól készítik el. Egy igazán egzotikus long drink történelme.
A Piña Colada egy spanyol kifejezés, jelentése „szűrt ananász”, utalva az ital egyik fő alkotóelemére.
Valószínűleg ennek a piának a létrejöttét övezi a legtöbb ellentmondás, hiszen a feltalálójának címéért négyen is versenyeznek. A legtöbb forrás Ramón „Monchito” Marrero Núñez bártendert említi értelmi szerzőként, aki elvileg 1945. augusztus 15-én a San Juan-i Hilton Caribbean Hotel Beachcomber bárjában alkotta meg az első Piña Coladát.
Ramón „Monchito” Marrero Núñez
A valószínűségi listán a második egy bizonyos Ramón Portas, akit állítólag kicsivel később, 1963-ban szállt meg az ihlet, méghozzá a szintén San Juan-i Barrachina étteremben (a hely egyébként még ma is az ital szülőhelyeként definiálja magát, amelyet a bejárat mellett egy márványtábla is jelez).
A San Juan-i Barrachina étterem és a Piña Colada születését jelző márványtábla
A másik két teóriának már jóval kisebb a relevanciája, az egyik szerint a fent már említett Hilton szállodában született meg a Piña Colada, viszont nem Monchitónak, hanem egy bizonyos Ricardo Garcíának köszönhetően, szintén 1954-ben. Emberünk a legenda szerint ezt megelőzően egy Coco Loco nevű welcome drinkkel várta vendégeit, amit rumból, kókuszléből és kókuszkrémből (a kókuszkrém gyakorlatilag sűrített kókuszlé) készített el és kókuszdióban szervírozott. Egy, a szálloda ellen indított sztrájknak köszönhetően azonban egy napon nem sikerült kókuszdióhoz jutnia, így jobb híján ananászban szolgálta fel italát, ami nem csak másféle dizájnt, hanem új ízt is kölcsönzött a piának. Ezen felbuzdulva Ricardo elkezdett kísérletezgetni az ananász szűrt levével és így alkotta meg a Piña Coladát (a teória hívői ezzel magyarázzák a név, vagyis a „szűrt ananász” létrejöttét is).
A legkevesebbet emlegetett történet egyenesen az 1800-as évekig vezeti vissza az eredetét, méghozzá egy Puerto Rico-i kalózhoz, Roberto Cofresíhez, aki rumból, kókusztejből és ananászból készített piát. Könnyen észrevehető, hogy az eltérő sztorik ellenére a szálak azért minden esetben Puerto Ricóba vezetnek, nem véletlenül számít az ország hivatalos italának 1978 óta. Bármikor is találták fel, a modern Piña Colada kialakulásában mindenképpen fontos szerepet játszott az elsőként 1948-ban forgalomba hozott Coco López kókuszkrém, melyet egy Puerto Rico-i egyetemi tanár, Ramón López Irizarry talált fel.
Na de mégis milyen összetevőkből áll pontosan a Piña Colada? A mai hivatalos recept szerint fehér rumból, kókusztejből és ananászléből, méghozzá blenderben (turmixgépben) készítve (mondjuk jobb lesz az ital textúrája, ha egy fél ananászszeletet is dobunk az összetevők közé).
Nagyon elterjedt a tejszínnel készült verzió is, ekkor nem muszáj összeturmixolni a hozzávalókat, elegendő csak shakerben összerázni. Amúgy a Monchito-féle receptúrában is van tejszín, viszont a legérdekesebb kétségkívül a Barrachinában készített verzió, hiszen ebben a kókuszkrém és az ananászlé mellett egy kis vizet használnak, lehűtik, majd hozzáadják rumot, tehát nem használnak hozzá sem jeget, sem blendert.
ÖSSZETEVŐK:*
40 ml fehér rum
30 ml kókuszszirup
½ friss ananászszelet
Kb. 90 ml ananászlé
POHÁR:
Nagy goblet vagy hurrikán.
ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket blenderben (turmixgépben) zúzott jéggel együtt simára turmixoljuk és egy pohárba töltjük.
DÍSZÍTÉSE:
Ananászcikk, ananászlevelek és koktélcseresznye.
*Amennyiben nem áll rendelkezésre ananász vagy blender, akkor a gyümölcsöt helyettesíthetjük 2 cl tejszínnel. Ebben az esetben az összetevőket koktéljéggel együtt rázzuk össze shakerben és szűrjük egy tört jéggel teli pohárba.
A Piña Colada az International Bartenders Association hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).
Az alkoholos és az alkoholmentes változat elkészítése videón:
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!