Kétségkívül a Piña Colada is helyet kaphat az igazán snassz kevert italok között, de a Mojitóhoz hasonlóan azért ez a pia is sokat tud adni, már ha jól készítik el. Egy igazán egzotikus long drink történelme.

pina colada receptúra rum iba official cocktail ramon monchito marrero nunez ramon portas ricardo garcia roberto cofresi


A Piña Colada egy spanyol kifejezés, jelentése „szűrt ananász”, utalva az ital egyik fő alkotóelemére.

Valószínűleg ennek a piának a létrejöttét övezi a legtöbb ellentmondás, hiszen a feltalálójának címéért négyen is versenyeznek. A legtöbb forrás Ramón „Monchito” Marrero Núñez bártendert említi értelmi szerzőként, aki elvileg 1945. augusztus 15-én a San Juan-i Hilton Caribbean Hotel Beachcomber bárjában alkotta meg az első Piña Coladát.

pina colada receptúra rum iba official cocktail ramon monchito marrero nunez ramon portas ricardo garcia roberto cofresi
Ramón „Monchito” Marrero Núñez


A valószínűségi listán a második egy bizonyos Ramón Portas, akit állítólag kicsivel később, 1963-ban szállt meg az ihlet, méghozzá a szintén San Juan-i Barrachina étteremben (a hely egyébként még ma is az ital szülőhelyeként definiálja magát, amelyet a bejárat mellett egy márványtábla is jelez).

pina colada receptúra rum iba official cocktail ramon monchito marrero nunez ramon portas ricardo garcia roberto cofresi
A San Juan-i Barrachina étterem és a Piña Colada születését jelző márványtábla


A másik két teóriának már jóval kisebb a relevanciája, az egyik szerint a fent már említett Hilton szállodában született meg a Piña Colada, viszont nem Monchitónak, hanem egy bizonyos Ricardo Garcíának köszönhetően, szintén 1954-ben. Emberünk a legenda szerint ezt megelőzően egy Coco Loco nevű welcome drinkkel várta vendégeit, amit rumból, kókuszléből és kókuszkrémből (a kókuszkrém gyakorlatilag sűrített kókuszlé) készített el és kókuszdióban szervírozott. Egy, a szálloda ellen indított sztrájknak köszönhetően azonban egy napon nem sikerült kókuszdióhoz jutnia, így jobb híján ananászban szolgálta fel italát, ami nem csak másféle dizájnt, hanem új ízt is kölcsönzött a piának. Ezen felbuzdulva Ricardo elkezdett kísérletezgetni az ananász szűrt levével és így alkotta meg a Piña Coladát (a teória hívői ezzel magyarázzák a név, vagyis a „szűrt ananász” létrejöttét is).

A legkevesebbet emlegetett történet egyenesen az 1800-as évekig vezeti vissza az eredetét, méghozzá egy Puerto Rico-i kalózhoz, Roberto Cofresíhez, aki rumból, kókusztejből és ananászból készített piát. Könnyen észrevehető, hogy az eltérő sztorik ellenére a szálak azért minden esetben Puerto Ricóba vezetnek, nem véletlenül számít az ország hivatalos italának 1978 óta. Bármikor is találták fel, a modern Piña Colada kialakulásában mindenképpen fontos szerepet játszott az elsőként 1948-ban forgalomba hozott Coco López kókuszkrém, melyet egy Puerto Rico-i egyetemi tanár, Ramón López Irizarry talált fel.

Na de mégis milyen összetevőkből áll pontosan a Piña Colada? A mai hivatalos recept szerint fehér rumból, kókusztejből és ananászléből, méghozzá blenderben (turmixgépben) készítve (mondjuk jobb lesz az ital textúrája, ha egy fél ananászszeletet is dobunk az összetevők közé).

Nagyon elterjedt a tejszínnel készült verzió is, ekkor nem muszáj összeturmixolni a hozzávalókat, elegendő csak shakerben összerázni. Amúgy a Monchito-féle receptúrában is van tejszín, viszont a legérdekesebb kétségkívül a Barrachinában készített verzió, hiszen ebben a kókuszkrém és az ananászlé mellett egy kis vizet használnak, lehűtik, majd hozzáadják rumot, tehát nem használnak hozzá sem jeget, sem blendert.


 

ÖSSZETEVŐK:*
40 ml fehér rum
30 ml kókuszszirup
½ friss ananászszelet
Kb. 90 ml ananászlé

POHÁR:
Nagy goblet vagy hurrikán.

ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket blenderben (turmixgépben) zúzott jéggel együtt simára turmixoljuk és egy pohárba töltjük.

DÍSZÍTÉSE:
Ananászcikk, ananászlevelek és koktélcseresznye.

*Amennyiben nem áll rendelkezésre ananász vagy blender, akkor a gyümölcsöt helyettesíthetjük 2 cl tejszínnel. Ebben az esetben az összetevőket koktéljéggel együtt rázzuk össze shakerben és szűrjük egy tört jéggel teli pohárba.

A Piña Colada az International Bartenders Association hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).

Az alkoholos és az alkoholmentes változat elkészítése videón:

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!