A karácsonyt követően máris fordulunk rá a szilveszterre, így itt az ideje felébredni a pezsgőt körülvevő tudatlanságból. Mégis hogyan kell egy palackot felbontani, anélkül, hogy veszélyeztetnénk a másik szemét? Egyáltalán milyen pezsgőt érdemes választani? Vagy mit tegyünk, ha utáljuk a buborékokat az italban? Egy kis itiner az év végére.

pezsgő törley hungaria italfajták


 

DOM PÉRIGNON A FELTALÁLÓ VAGY SEM?
A közhiedelem úgy tartja, hogy a 17-18. sz. fordulóján Dom Pierre Pérignon szerzetes találta fel a pezsgőt a franciaországi Champagne régióban, bizonyos Hautvillers településen, azonban ez így nem teljesen felel meg a valóságnak, hiszen Benedek-rendi szerzetesek már 1531-ben készítettek egy Blanquette de Limoux nevű pezsgőt a francia Szent Hilaire apátságban, 1662-ben pedig egy angol tudós, bizonyos Christopher Merret részletesen ledokumentálta és bemutatta a pezsgőkészítés módszerét.


 

MOST AKKOR MI IS AZ A PEZSGŐ?
Pezsgőnek azt a másodlagos erjesztési eljárással készült bor vagy must alapú italt nevezzük, melyben a buborékképződés kizárólag az erjedésből származik (a gyöngyöző- és habzóborokba már általában mesterséges úton kerül a szén-dioxid, előbbiekben 1-2,5, utóbbiakban 3 bar körüli nyomás uralkodik, míg a pezsgők esetében ez a szám 3-6 bar között alakul). Az eredeti (a fenti említett Christopher Merret által is leírt) champagne-i módszer a méthode traditionelle (vagy ahogyan a híres champagne-i pezsgők esetében használják: méthode champenoise. A Champagne nevet 1891 óta egyébként csak a francia Champagne a régióban Chardonnay, Pinot Noir vagy Pinot Meuiner szőlőből készült pezsgőnél használhatják, de szigorú szabályok vonatkoznak például a metszésre vagy a préselésre is), mely esetében a másodlagos erjesztés, érlelés és forgalomba hozatal is ugyanabban a palackban megy végbe. Ehhez hasonló módszert jelent az ún. méthode transvasée, aminél az erjedés és érlelés 1,5 literes magnum üvegekben zajlik, végül tartalmukat nyomástartó tartályokba transzferálják és palackozzák. A két módszer közötti különbséget jelenti még az ún. seprő eltávolításának (vagyis degorzsálásának) módja: előbbinél a hagyományos (vagyis fagyasztásos), utóbbinál a szűréses technikát alkalmazzák. A pezsgő készítésének módszerei közül a legelterjedtebb a méthode charmat, melynél hatalmas fémtartályokban (tankokban) zajlik a másodlagos erjedés (így jönnek létre az ún. tankpezsgők). (Az olasz Asti pezsgőknél pl. ez utóbbi módszert alkalmazzák, azzal a különbséggel, hogy az alapanyag nem bor, hanem must.)


 

NEM MINDEN AZ ÁR
Nem feltétlenül kell rámennünk azonnal a Moët & Chandon, Louis Roederer vagy Dom Pérignon pezsgőkre, ugyanis a méregdrága francia márkák helyett vannak nekünk jó kis hazai pezsgőink is. Itt van például a többszörös díjnyertes, pofátlanul alacsony árfekvésű Törley Gála Sec, ami a jóval drágább társai között is megállja a helyét. Akinek pedig van módja egy kicsit többet áldozni a szilveszteri italozásra, annak ott vannak például a Hungaria Pezsgőpincészet termékei.


 

NYISSUNK A SZÁRAZ PEZSGŐ FELÉ
Az eddig kizárólag az édes vonalon mozgó pezsgőfogyasztók bátran mozduljanak el a száraz irányába, hiszen igaz, hogy a magyarok ízlésvilágához az édes áll közelebb, az igazi gurmandok (beleértve a témakörben autentikusnak számító franciákat) azért nem véletlenül a száraz pezsgőket kedvelik. A cukortartalmat egyébként általában a következő kategóriákkal jelölik a száraztól az édesig: brut nature (0-3 g/l), extra brut (3-6 g/l), brut (6-12 g/l), extra dry (12-17 g/l), dry (sec) (17-32 g/l), medium dry (demi sec) (32-50 g/l) és sweet (doux) (50 g/l felett). A crémant felirat viszont már nem a cukortartalomra, hanem a kisebb szénsavtartalomra utal. A hazánkban is egyre divatosabb proseccónak szintén van kevesebb buborékot tartalmazó változata (frizzante), de elérhető szénsavasabb kivitelben is (spumante).


 

PEZSGŐBONTÁS
Mivel a pezsgős palackokat műanyag vagy parafa dugóval zárják le, ezért kinyitásukra többféle megoldás kínálkozik. A legfontosabb, hogy ne tegyünk kárt senkiben és semmiben, így nem árt némi balesetvédelmi oktatás.

Bárki könnyen megtanulhatja elegánsan kinyitni és kitölteni a pezsgőt: a klasszikus módhoz csupán két kézre és egy konyharuhára (vagy bártörölközőre) van szükség. Ha a pezsgőt lehűtjük a felbontás előtt és a poharat van módunk megdönteni a töltéskor, akkor kevésbé habzik fel.

Klasszikus módon


 

Bár nem a fentihez hasonló eleganciával, de sokkal nagyobb kényelemmel (gyakorlatilag egyetlen mozdulattal) is kinyithatjuk a szilveszteri pezsgőnket. Lehet ugyanis már kapni speciális pezsgőnyitót, aminek egyetlen hátránya a csaknem 11 ezer forintos ára.


Pezsgőnyitóval


 


Van egy kicsit extrémebb módja is a pezsgőbontásnak, a nagykésnek azonban csak a gyakorlottak és a józanok essenek neki és inkább csak nagyobb ünnepségeken.


Nagykéssel


 

FELEJTSÜK EL A PEZSGŐS KELYHET
A pezsgős kelyhek ideje már lejárt (ciki és túl sok teret enged a buborékoknak), szilveszterkor koccintsunk inkább pezsgős tulipán pohárral, esetleg pezsgős flőtével vagy szimpla fehérboros pohárral (sőt, vörösboros burgundi poharat sem ördögtől való választani). Ha tradicionális készítésű pezsgőt iszunk, akkor mindenképpen érdemes felfelé szűkülő szájú poharat választani, ami szépen összegyűjti és adagolja nekünk az aromákat, ezért kerüljük el a flőtét vagy párhuzamos falú pezsgős poharat. 


 

KAVARGATÁS HELYETT BOR
Ha nem szeretjük a szénsavat, akkor ne próbálkozzunk a pezsgő kavargatásával vagy cukrozásával, úgysem lesz az igazi (kavargatással csak nagy meló árán mennek ki teljesen a buborékok, a cukor pedig elédesíti az italt). A szerencsétlenkedés helyett válasszunk inkább valami jó bort.


 

VÉDJÜK MEG A SZÉNSAVAT
Az eredeti dugó visszaerőltetése vagy a csupán városi legendának számító kiskanalas módszer helyett érdemes inkább pezsgőzáró dugót használni, amennyiben félbehagyunk egy üveget és szeretnénk megőrizni a szénsav tartósságát.


 


Aki szeretne még jobban elmerülni a pezsgők világában, annak itt az Origo pezsgőkalauza vagy a Poppmood, a Gourmetonline és a Wikipédia cikke.


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!


 

Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!