Nincs még egy olyan nemzet, amelynek egykori vagy jelenlegi megnevezései (soviet, russian), esetleg a hozzájuk szorosan kapcsoló földrajzi nevek (Moscow, Volga, Red Square) annyi kevert italban megjelennének, mint az oroszoké (az egyik legelterjedtebb koktélos alapszesz, a vodka persze jó alapot biztosított a tendencia elterjedéséhez). Éppen ezért egy sorozat indul itt a Koktél Blogon a fenti piákról, amelynek első része egy nagy klasszikust, a Moscow Mulet prezentálja, ami az orosz főváros egyik legékesebb reklámhordozója, merthogy egy egészen kiváló kompozíciót képvisel.
A moszkvai öszvért neve ellenére Amerikában találták fel 1941-ben, mégpedig tisztán üzleti megfontolásból. John G. Martin, a Heublein vállalat kereskedője ugyanis az általuk forgalmazott Smirnoff vodkát szerette volna népszerűsíteni, Jack Morgan, a Cock’n Bull bár tulajdonosa pedig a felhalmozódott gyömbérsör-készletén kívánt túladni, kettejük találkozásából pedig megszületett a Moscow Mule. Érdekesség, hogy eredetileg rézbögrében kezdték el szervírozni (lásd a fenti fotót).
ÖSSZETEVŐK:
4,5 cl vodka (alkoholosabb verziónál 6 cl vodka)
12 cl gyömbérsör (vagy ginger ale)
0,5 cl friss limelé
Angostura bitters vagy Fee Brothers’ Whiskey Barrel-Aged Bitters (opcionálisan)
A Jager Muleba vagy másnéven Mule Meisterbe vodka helyett Jagermeister kerül.
ELKÉSZÍTÉSE:
Koktéljéggel vagy törtjéggel teli long drinkes pohárba töltjük a vodkát és a lime levét, feltöltjük gyömbérsörrel (ha kevésbé alkoholos italt szeretnénk készíteni, akkor gyömbér ízű üdítővel), majd bárkanállal óvatosan megkeverjük.
DÍSZÍTÉSE:
Limekarika
FAJTÁJA:
Long drink
A Moscow Mule az International Bartenders Association hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!