Ugyan a Black Russian az alap, mégis a tejszínes verziója, a White Russian (másnéven Caucasian) a híresebb, amit elsősorban ’A nagy Lebowski’ c. filmnek köszönhet, hiszen a Fehér Orosz nem más, mint a főszereplő Töki (The Dude) kedvenc és jelentős mennyiségben fogyasztott itala. Másodsorban az izmosabb nagy testvérnél ez a lágyabb verzió egyszerűen sokkal finomabb pia. Ahogyan itt is írják, a karcosság eltűnése miatt ideális koktél azoknak, akik keveset alkoholizálnak, valamint pont ideális azoknak, akik a kelleténél többet isznak (lásd Tökit), hiszen jól csúszik és közben pedig ütős. Továbbra is jönnek az oroszok.
A Black Russian 1949-es feltűnését követően a White Russian keletkezése egyébként 1965-re tehető, ugyanis a receptúráját ebben az évben publikálta a kaliforniai Oakland Tribune c. napilap, ami akkor 1 uncia Southern kávélikőrt, 1 uncia vodkát és 1 uncia tejszínt jelentett. A mostani hivatalos verziót már kevesebb likőrrel és több vodkával szervírozzák.
ÖSSZETEVŐK:
5 cl vodka
2 cl kávélikőr
3 cl tejszín
ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket koktéljéggel teli old fashioned pohárba töltjük, majd rövidre vágott szívószállal óvatosan megkeverjük.
DÍSZÍTÉSE:
Rövidre vágott szívószál.
FAJTÁJA:
After dinner cocktail
A White Russian az International Bartenders Association hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).
További Russian-variációkról a következő posztban esik szó itt a Koktél Blogon.
Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!