A Becherovka néven futó cseh gyógynövénylikőrről eddig méltatlanul kevés szó esett itt a Koktél Blogon, azonban Nagy Zoltán (Boutiq’Bar) egyik kevert itala kapcsán most végre ellensúlyozásra kerül ez a hiányosság, no és persze megismerjük a Bohemian Swizzle receptúráját is.

Fotó: tozsdeforum.hu


A kevert italok készítésénél az egyik legfontosabb a megfelelő balansz elérése, a fent említett Bohemian Swizzle pedig remekül hozza ezt a kritériumot: a gyógynövényekből, fűszerekből készült Becherovka karakteréhez remekül megy az egymással egyébként is jó barátságban lévő alma és fahéj kombináció, a tökéletes harmóniát pedig a frissen facsart lime leve adja meg.



Összetevők (10 főre):
600 ml Becherovka
200 ml frissen facsart limelé
150 ml fahéjszirup
1500 ml 100%-os szűretlen almalé

Elkészítés:
Az összetevőket swizzle stickkel (ami így néz ki és a bárkanálnál drasztikusabb, ám a shakernél, blendernél visszafogottabb keverési módszert tesz lehetővé és a blendelés mellett így tudjuk a leginkább oxigénnel dúsítani az italunkat, bővebb infók itt) vagy habverővel dolgozzuk jól össze egy puncsos tálban. Egy kis pihentetés után adjunk hozzá egy nagy tömb jeget.





Az alapszesz története amúgy egészen 1794-ig nyúlik vissza, amikor bizonyos Josef Becher karlsbadi (másnéven Karlovy Vary) patikus, fűszerkereskedő megvásárolt egy lepárlót, mégpedig azzal a céllal, hogy elkészítsen egy speciális röviditalt, persze gyógynövények, fűszerek felhasználásával. Szerencséjére a kísérletezgetés ideje alatt 1805-ben találkozott a Becher család fogadójában megszálló Christian Forbig angliai doktorral, aki szintén járatos volt a herbáriák világában. Természetesen közös munkába kezdtek, majd amikor Dr. Forbig eltávozott a városból, egy cédulára felírt receptet hagyott maga után, azzal a megjegyzéssel, hogy „ez egészen elnyerte a tetszésemet”. A receptúra nagy hatással volt Josef Becherre, olyannyira, hogy az 1807-re elkészített gyomorkeserűje a Karlsbad English Bitter nevet kapta, utalva a doktor hazájára (Becherovkára majd csak Josef Becher fia kereszteli).

Fotó: nemcsakpraga.blogspot.hu



Az igazi sikerek azonban Josef Becher fia, Jan 1838-as bevonásával jöttek el, ekkor kezdődött ugyanis a nagyüzemi gyártás (az évi párszáz literes termelés egészen 50 ezer literig fejlődött). Persze mindehhez az is kellett, hogy Jan Becher vezetésével 1866-ban felépüljön az új sternberki üzem, amely már képes volt ellátni a növekvő igényeket. A megnyitás örömére megújult a palack is, ekkor alakult ki a maira hasonlító dizájn Karl Laube tervezői munkájának köszönhetően (ami később Michael és Rudolf Becher idejében fejlődik tovább, a századik születésnap alkalmából 1907-ben). A palackon egyébiránt még most is szerepel Jan Becher neve és a már fent említett 1807-es évszám, valamint egy caduceusra emlékeztető szimbólum, a JB monogrammal ellátva.

A caduceusra (a gyógyítás és a kereskedelem jelképe) emlékeztető szimbólum (fotó: becherovka.hu)



A tradicionális karlsbadi porcelánból készült Becherovka csésze (a becher németül egyébként csészét jelent), amelyet Jan Becher fia, Gustav talált ki 1871-ben és ezt ajándozta az ital mellé. (Fotó: facebook)



A család tulajdonlása Hedda Becherrel ért véget a II. világháborút követően. Az első női vezetőnek át kellett adnia az ital receptúráját az államnak és magát a céget is államosították. 2008 óta már a világ egyik legnagyobb italforgalmazója, a Pernod Ricard tulajdonában áll. 2009-ben egy új és nagyobb gyárba költözött a Becherovka, a régi üzemből pedig egy ún. BecherPlatzot alakítottak ki, többek között egy Jan Becher múzeummal.

A Becherovka készítésénél felhasznált 21 féle, kézzel válogatott gyógynövényt, fűszert a világ minden tájáról szállítják Karlsbadba, aromáikat 20 és 50 °C közötti hőmérsékleten nyerik ki az alkoholos kivonat elkészítésénél (a titkos receptet ma állítólag csak ketten tudják). A borpárlattal, cukorral és helyi forrásvízzel kiegészített végeredményt pedig két hónapig érlelik tölgyfahordóban. Palackozás előtt leszűrik és -5 °C-ra lehűtik a szennyeződésmentesség érdekében.





Fogyasztását elsősorban tisztán, -6 °C-ra lehűtve, shotos pohárban ajánlák, de sokan long drinkként is szívesen fogyasztják. A legismertebb Becherovka alapú kevert ital a Beton, amelyet a következőképpen készíthetünk el: töltsünk 45 ml Becherovkát és 90 ml tonikot egy koktéljéggel teli hosszúitalos pohárba, bárkanállal óvatosan keverjük meg, majd díszítsük uborkával vagy citrommal.



A Becherovka történelme során számos elismerésben részesült, az 1900-as párizsi világkiállításon például aranyérmet nyertek Becherék, az ital 100. születésnapján pedig az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodói udvarának beszállítói címét kapták meg.

Több mint 200 év után persze a Becherovka is csatlakozott az ízesített szeszes italok őrületéhez, a citromos Lemonddal érezhetően a fiatalabb korosztály felé nyitottak.

A Becherovka honlapja egyértelműen a legmenőbbek és leginformatívabbak között van, érdemes rajta böngészgetni.



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!