Valószínűleg sok bártender nem tudja, hogy pontosan mi is a különbség a Tom Collins és a Gin Fizz között: a közös metszet ugyebár a gin, a citrom, a cukor és szóda, a differencia viszont az, hogy a Tom Collinsban a legelterjedtebb London Dry gin helyett Old Tom gint kell használni (amely egyébként kevésbé száraz, édesebb ízvilágot képvisel) és jéggel készül, míg a Gin Fizzt jellemzően jég nélkül kell csinálni, kisebb pohárban szervírozni, az összetevők között pedig gyakran feltűnik a tojás (lásd: Silver, Golden, Royal vagy Ramos Gin Fizz). A számos változatnak (twistnek) köszönhetően azonban a két ital közötti határok manapság már teljesen elmosódnak, így van ez a Rosemary Gin Fizz esetében is, ami egyrészt jéggel készül, másrészt a cukor helyett mézet tartalmaz, harmadrészt az alapszesz fűszeressége egy kis rozmaringgal van kiegészítve.

Fotó: Koktél Blog



ÖSSZETEVŐK:
40 ml gin
30 ml frissen facsart citromlé
20 ml mézszirup (a méz és a víz aránya 1:1)
3 kisebb szál rozmaring
Szódafeltöltés

POHÁR:
Long drinkes.

ELKÉSZÍTÉS:
Töltsük a citromlevet, a mézszirupot egy hosszúitalos pohárba, majd adjuk hozzá a rozmaringot és nyomkodjuk meg egy muddlerrel (törőfával). Tegyük tele koktéljéggel és töltsük hozzá a gint, majd húzzuk fel szódával. Óvatosan keverjük meg bárkanállal.

DÍSZÍTÉS:
Citromcikk.



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!