Ha néhány szóval kellene jellemezni a japán bárkultúrát, akkor első körben a kifinomultság, a precizitás és a rituálé juthat eszünkbe. Elég, ha csak megnézzük a nagy műgonddal készült whiskyjüket, koktéljukat vagy akár a jéglabdájukat. Itt van például a népszerűnek számító Mizuwari (a szó jelentése: vízzel keverve), ami egy nagyon egyszerű ital, az elkészítési módja mégis tökéletesen alátámasztja a fentieket.
Fotó: twitter.com/SuntoryWhisky
Összetevők:
30 – 45 ml japán whisky,
2-3-szor annyi szódavíz, mint whisky.
Pohár: highball.
Elkészítése: tegyük tele a poharat jéggel, majd bárkanállal megforgatva hűtsük le és szűrjük le a jégvizet. Töltsük a jégre a whiskyt, majd az óramutató járásával megegyező irányban keverjük meg tizenhárom és fél alkalommal. Töltsük a pohárba a szódavizet is, majd az óramutató járásával megegyező irányban keverjük meg három és fél alkalommal.
Mizuwari: a leírtakhoz képest kicsit másként, de ugyanakkora precizitással
A már említett jéglabda
Forrás: Fine Cooking, Liquor.com, Suntory és Wikipédia
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!