Budapest elsőszámú evőpiaca és gourmet találkozóhelye, a Hold utcai Belvárosi Piac ismét egy izgalmas gasztro-eseménynek ad otthont. November utolsó vasárnapján délutánba nyúló villásreggelire várják a a champagne-ok rajongóit. A programra a legjobb champagne-házak kínálata érkezik, melyekhez különleges ételpárosításokkal készülnek a csarnok éttermei.

champagne belvárosi piac vince

 

Évek óta pezseg a hazai italkultúra, egyre több buborékot kortyolunk a gyöngyöző boroktól a proseccókon át a hazai gyártású pezsgőkig, és ma már a champagne-ok is kelendőek. Noha számos étterem és bár tart a választékában champagne-okat, első alkalommal szerveződik olyan esemény, ahol nem szakmai kóstolón vagy nagyszabású vacsoraprogramon, hanem egy sokkal lazább, de nagyon stílusos reggelizőnap keretében lehet ismerkedni az eredetvédett francia pezsgők széles választékával. A VinCE-rendezvényeken megszokott minőség és igényesség ezúttal egy kicsit formabontóbb miliőben jelenik meg, a Belvárosi Piac gyönyörű műemléképülete és gasztronómiai kínálata azonban méltó környezetet teremt a champagne-ok bemutatkozásához.

A VinCE Champagne a Holdon rendezvény célja, hogy az ünnepi szezon elején vendégül lássa mindazokat, akik reggel kilenctől már szívesen csatlakoznak egy olyan bohém gasztro-bulihoz, ahol a palackokat akár szablyázni is lehet és a töltött poharak mellé osztriga, kaviár, de akár változatos smørrebrød-ok, fűszeres csiga, vagy kacsakolbász is rendelhető. 

Összesen tizenkét étterem várja majd a látogatókat: külön erre az alkalomra érkezik a Kistücsök és az Arany Kaviár, de természetesen nyitva lesznek a piac legnépszerűbb helyei is, köztük a Michelin-csillagos Széll Tamáshoz és Szulló Szabinához köthető Stand25 Bisztró; az egyik legvagányabb séf, Bíró Lajos mindkét üzlete, A Séf utcája és a Buja Disznó-k; Lakatos Márk Lakatos Műhelye és még Szabó Győzővel is koccinthatunk a Steamboo-ban! Az orosz fine dining-ot és a népi konyhát egyaránt jól ismerő Nyíri Szása ismét lenyűgöző fogásokkal készül a Moszkva Téren, de a Haxen Market, a Vörös Homár, a Kandalló Market, a Gusto Delicate Budapest, valamint az újonnan nyíló Société.demo is különlegeset alkot erre az alkalomra.

Az éttermek egy-egy champagne-házat is képviselnek, készülő fogásaikat ezek a pezsgők inspirálják. A földszinti közösségi piac helyén champagne-korzó várja a látogatókat a sétálókóstoló helyszíneként, ahol a champagne-standok kínálatából lehet válogathatni. 

A következő champagne-házak lesznek jelen a Belvárosi Piacon: MUMM, Dom Pérignon, Duval Leroy, Gosset, Paul Bara, Pol Roger, Bollinger, Drappier, Louis Roederer, Taittinger, Billecart-Salmon, Moët&Chandon, Veuve Clicquot, Ruinart, Krug, Piper-Heidsieck, Laurent-Perrier, Charles Heidsieck.

A VinCE csapata ezúttal is lehetőséget teremt arra, hogy az érdeklődők előadásokon  vehessenek részt a nap során. Két ingyenes VinCE-CEWI kurzus is a program része Mit tud a dosage? és A szőlőfajta titkai címmel, melyek szintén a közösségi téren zajlanak majd.

A champagne mellé kaviárokkal is ismerkedhetnek a vendégek az Arany Kaviár földszinti standján, lesz többek között szibériai tokhal kaviár, imperial kaviár osztrigával és lazacikra is.  

A kóstolók mellett sabrage-olni, vagyis szablyázni is tanulhatnak a vállalkozó kedvűek Borsos Gergely Guinness-rekordertől.

A pezsgő hangulatot ehhez illő zenékkel is inspirálják, a Max&Kata gitárduó, valamint a Swing á la Django formáció közreműködésével. 

Az eseményre látogatók elővételben itt vagy a helyszínen készpénzes/kártyás fizetéssel vásárolhatják meg belépőiket és az érkezéskor máris egy pohár ajándék MUMM-mal kezdhetik a napot. A belépőjegy ára (3990 Ft) nemcsak az első pohár pezsgőt tartalmazza, hanem a programokon való részvételt is, a kóstolandó buborékok, ételek vásárlása pedig a standoknál és az éttermekben történik, készpénzes fizetéssel. 

Akár reggelizni, akár ebédelni, de mindenképp érdemes megérkezni délutánig a Belvárosi Piacra, hiszen ez a vasárnap egyedülállónak ígérkezik a kezdő és haladó ínyencek számára egyaránt. A franciák egyik klasszikus ikonjának, Coco Chanelnek tulajdonítják a mondást: „Két alkalommal iszom pezsgőt; amikor szerelmes vagyok, és amikor nem.” Ez épp elég ok arra, hogy bármelyik nap fogyasszuk, persze csak mértékkel és tudatosan, amihez tökéletes alkalom a VinCE Champagne a Holdon!

champagne belvárosi piac vince

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!