Több évnyi termékfejlesztés után mutatta be a Zwack legújabb italkülönlegességét, a Kalumba Madagascar Spiced Gint. A komplex fűszerességet és a citrusos frissességet ötvöző gyógy- és fűszernövény italt a Kecskeméti Zwack Pálinka Manufaktúrában gyártják tölgyfahordókban, aszalt fügén hónapokon át érlelve. A most bemutatott különleges zamatú, borókapárlattal készült ital a világon elsők közt feljegyzett gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta nevét.

kalumba gin zwack receptúra kalumba gyömbér kalumba tonic kalumba shooter

 


A Zwack család több mint 200 éves fűszer- és gyógynövény tapasztalattal rendelkezik, emellett pedig folyamatosan kutatja az újabb és újabb ízvilágú és aromájú növényeket. Legújabb termékük, a Kalumba összetett fűszerességét és eredeti ízvilágát 17 féle Madagaszkárról és Afrika egyéb vidékeiről származó természetes fűszernövény adja – a terület gazdag gyógy- és fűszernövény kultúráját sok éves kitartó munkával térképezték fel. A Kalumba palackja is szorosan kapcsolódik a területhez: az egyedi üveget Afrika ikonikus állata, a Madagaszkáron őshonos gyűrűsfarkú maki díszíti.

Bár a Zwack család az Unicum receptjét évszázadok óta féltve őrzi, a Kalumba gyártásához felhasznált fűszerek listáját nyilvánosságra hozta, hiszen fontos, hogy megfeleljenek a modern kor igényeinek: a fogyasztók sokkal tudatosabbá váltak, és meghatározó számukra, hogy ismerjék az elfogyasztott termékek alapanyagait. A termék elkészítésekor fontos szerepe van az ital nevét adó kalumbagyökérnek, ami 1671-ben érkezett Európába egy portugál kereskedő hajóján és ez a világon az elsők között számon tartott gyógynövény. Emellett a karakteres ízvilágért felel a citromfű, a kubebabors, a szegfűszeg, a fahéjlevél, a rózsabors, a kurkuma, a csillagánizs, a lime-héj, a szerecsendióvirág, a kardamommag, a szerecsendió, a gyömbér, a vanília, a koriander, a curacaohéj és a borókabogyó is.  A különleges összetevők között több vadon termő fűszert is találunk, amelyek egy részét a dzsungelben kézzel gyűjtik be és válogatják át. 

A termék lepárlása kis adagokban történik, a gyártáshoz Európa legmodernebb lepárló berendezését, egy Christian Carl lepárlót használnak a Kecskeméti Zwack Pálinka Manufaktúrában. Az italt ezután tölgyfahordókban, aszalt fügén érlelik, ami így nyeri el végső, igazán karakteres, fűszeres jellegét. 

A Kalumba Madagascar Spiced Gin fogyasztását elsősorban behűtve, tisztán ajánlják, az élményt pedig a hozzá tartozó, egyedi csiszolt pohár koronázza meg. Íme néhány tipp azoknak, akik viszont szívesen kipróbálnák koktélként is:

Kalumba Tonic: 4 cl Kalumba, tonic a feltöltéshez, lime, jég
Kalumba Gyömbér: 4 cl Kalumba, gyömbér a feltöltéshez, friss gyömbér, jég
Kalumba Shooter: 4 cl Kalumba, 2 cl facsart limelé, cukorszirup

Sajtóközlemény alapján szerkesztette: Farkas Krisztián @ Koktél Blog

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!