Vannak olyan maradi konzervatív whisk(e)yrajongók, akik élből elítélik kedvenc italuk koktélalapanyagként való felhasználását, nem beszélve arról az „eretnekségről”, ha esetleg valami „cukros löttyel” vegyítve, long drinknek készítik el. Persze nyilván nem ez a legelegánsabb módja a whisk(e)yfogyasztásnak, a szénsavas üdítőitalok ráadásul eléggé egészségtelenek, de azért pl. egy Jameson Ginger & Limeban olyannyira szépen összesimul a telt gabonaíz, a csípős gyömbér és a fanyar citrus, hogy azok számára is ihatóvá válik, akik egyébként nem feltétlenül kedvelik magát az alapszeszt.

A világ legkelendőbb ír whiskeyjéből ginger alellel vagy ginger beerrel is lehet egy jó gyömbéres hosszúitalt varázsolni. A fő különbség közöttük, hogy előbbi egy üdítőital, míg utóbbi értelemszerűen egy erjesztéssel és főzéssel készült sör (bár mind a két esetre van ellenkező példa, tehát az üdítőitalt szokták ginger beernek, a főzött sört meg ginger alenek hívni).



JAMESON GINGER & LIME

Összetevők:
50 ml Jameson Irish Whiskey
1 cikk lime
Ginger ale a feltöltéshez

Pohár:
Long drinkes.

Elkészítése:
A koktéljéggel teli pohárba töltsük bele a whiskeyt, majd húzzuk fel ginger alellel. Bárkanállal óvatosan keverjük meg, facsarjuk az italba a limecikket és dobjuk bele.




IRISH MULE I.

Összetevők:
50 ml Jameson Irish Whiskey
3-4 cikk lime
Gyömbérsör a feltöltéshez

Pohár:
Long drinkes.

Elkészítése:
A koktéljéggel teli pohárba töltsük bele a whiskeyt, majd húzzuk fel gyömbérsörrel. Bárkanállal óvatosan keverjük meg, facsarjuk az italba a limecikkeket és dobjuk is bele.




IRISH MULE II.

Összetevők:
50 ml Jameson Irish Whiskey
2 szelet gyömbérgyökér
20 ml friss limelé
1 teáskanálnyi cukorszirup (barna cukorból)
Gyömbérsör a feltöltéshez
Limecikk és mentaág

Pohár:
Long drinkes.

Elkészítése:
Tegyük egy keverőpohárba a gyömbérgyökér szeleteket, majd töltsük rá a cukorszirupot és a limelevet, muddlerrel nyomkodjuk meg, adjunk hozzá koktéljeget és a whiskeyvel együtt shakeljük össze. Szűrjük egy koktéljéggel teli long drinkes pohárba és húzzuk fel gyömbérsörrel. Díszítsük limecikkel és mentaággal.

Az Irish Mule elődje a vodkából készült Moscow Mule.



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!