Dean Callan (aki egyébként a Monkey Shoulder nagykövete) Jam Sourjának és a klasszikus Whisky Sournak a hatására készítettem egy twistet (változatot), melynek érdekességét a házi készítésű szilvalekvár, valamint a hozzá illő, szintén házi készítésű fahéjszirup adta. Bázisitalként egy alap blended, azaz kevert skót whiskyt választottam, a bárhol könnyedén beszerezhető Ballantine’s Finest pedig meglepően jól muzsikált az összetevők alatt, kis tőzegességével, gyümölcsösségével szépen harmonizált a háttérben dolgozó szilvával és fahéjjal. Plum Sour.

Fotó: Koktél Blog



ÖSSZETEVŐK:
40 ml Ballantine’s Finest
30 ml frissen facsart citromlé
20 ml házi készítésű fahéjszirup*
2 bárkanálnyi házi szilvalekvár

POHÁR:
Old fashioned.

ELKÉSZÍTÉS:
Az összetevőket rázzuk össze koktéljéggel együtt shakerben, majd duplaszűréssel töltsük egy koktéljéggel teli old fashioned pohárba.

DÍSZÍTÉS:
Fahéjrúd, őrölt fahéj, ½ citromszelet.



*Házi fahéjszirup készítése: ha már nekifogunk, akkor érdemes egy picit nagyobb adagot csinálni, így minimum 2 dl vizet, 2 dkg mézet vagy cukrot és 2 rúd fahéjt (amelyeket később felhasználhatunk díszítésnek is) lassú tűzön melegítsünk össze kb. 20 percig (közben kavargassuk), majd hagyjuk kihűlni és szűrjük le. Az arányok betartásával persze bármekkora mennyiség készíthető.



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!