Ha a koktélbárok szempontjából London és New York a világ két legfontosabb városa, akkor a koktéltörténelmet illetően biztosan New Orleans jár az élen. Nem csupán a legendás Dale DeGroff koktélmúzeuma miatt, hanem mert a Sazeractól kezdve a Ramos Gin Fizzig számos klasszikus koktél születésének helyszíne. New Orleans-i koktéltörténelem az Eatertől.

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

 


 

KÉSŐ 1830-AS ÉVEK: SAZERAC

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

Aki kitalálta: a Sazerac Company szerint a Peychaud’s bitters-t feltaláló Antoine Amadée Peychaud gyógyszerész már 1838-ban elkészített egy brandy alapú toddyt a saját gyomorkeserűjének felhasználásával, a közkeletű vélekedés szerint azonban Aaron Bird kezdte el árulni a Sazeracot 1850 tájékán, a ma ismert formában, már abszinttal pedig Leon Lamonthe készítette el 1870 körül 

Ahol megszületett: ha a Sazerac Company elméletét vesszük alapul, akkor a helyszín Amadée Peychaud gyógyszertárja, ha pedig a közkeletű vélekedést vesszük alapul, akkor a Sazerac Coffee House, ha a ma ismert verziót, akkor a Pina’s restaurant volt a helyszín

Összetevők: konyak vagy rozs whisky, abszint vagy herbsaint, cukorszirup (a cukor és a víz aránya 2:1) és Peychaud’s bitters

(A Sazerac sztoriról bővebben itt lehet olvasni)    


 

1850: BRANDY CRUSTA

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

Aki kitalálta: Joseph Santini bártender

Ahol megszületett: Jewel of the South

Összetevők: konyak, Grand Marnier, maraschino, cukorszirup, citromlé, Angostura bitters


 

1862: BRANDY MILK PUNCH

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

Aki kitalálta: nem tudni pontosan, de a Brandy Milk Punch receptúrája már Jerry Thomas Bar-Tender’s Guide c. könyvében is megjelent 1862-ben

Ahol megszületett: nem tudni pontosan, de a Brennan család éttermeinek köszönhetően New Orleansban különösen népszerű a Brandy Milk Punch

Összetevők: konyak, teljes tej, cukorszirup, vaníliakivonat


    
1874: ABSINTHE FRAPPÉ

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

Aki kitalálta: Cayetano Ferrer, az Aleix Coffee House vezető bártendere és későbbi tulajdonosa

Ahol megszületett: Aleix Coffee House, későbbi nevén The Absinthe Room, mai nevén Old Absinthe House

Összetevők: abszint, cukorszirup (a cukor és a víz aránya 2:1), ánizs (opcionálisan) és szóda


 

1888: RAMOS GIN FIZZ

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

Aki kitalálta: a legendás Henry C. Ramos

Ahol megszületett: Imperial Cabinet Saloon

Összetevők: gin, tejszín, citromlé, limelé, cukorszirup, tojásfehérje, narancsvirágvíz


1890-ES ÉVEK: CAFÉ BRULOT

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

Aki kitalálta: Jules Alciatore, az Antoine’s Restaurant-ot megalapító Antoine Alciatore fia

Ahol megszületett: Antoine’s Restaurant

Összetevők: konyak, Grand Marnier vagy Cointreau, barnacukor, fahéjrúd, egész szegfűszeg, erős New Orleans-i cikoróiakávé


 

1890-ES ÉVEK: ROFFIGNAC

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

Aki kitalálta: valószínűleg Louis Philippe Joseph de Roffignac, New Orleans korábbi polgármestere

Ahol megszületett: Maylie’s Restaurant

Összetevők: málna shrub, konyak, cukorszirup, szóda


 

KORAI 1900-AS ÉVEK: COCKTAIL À LA LOUISIANE

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

Aki kitalálta: nem tudni pontosan, de először Stanley Clisby Arthur írt a Cocktail à la Louisiane-ról 1937-ben a Famous New Orleans Drinks & How To Mix ’Em c. könyvében

Ahol megszületett: Restaurant de la Louisiane

Összetevők: rozs whiskey, Bénédictine likőr, édes vermut, abszint vagy herbsaint, Peychaud’s bitters 


 

1930-AS ÉVE KÖZEPE: VIEUX CARRÉ

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

Aki kitalálta: Walter Bergeron vezető bártender

Ahol megszületett: Hotel Monteleone

Összetevők: rozs whiskey, konyak, édes vermut, Bénédictine likőr, Angostura bitters, Peychaud’s bitters


 

1940-ES ÉVEK: HURRICANE

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

Akik kitalálták: Benson „Pat” O’Brien és Charlie Cantrell bártulajdonosok

Ahol megszületett: Pat O’Brien’s

Összetevők: barna rum, passion fruit szirup, citrom- vagy limelé


 

1940-ES – 1950-ES ÉVEK: ARNAUD’S SPECIAL COCKTAIL

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

Aki kitalálta: ismeretlen

Ahol megszületett: Arnaud’s French 75

Összetevők: skót whisky, Dubbonet Rouge, narancs bitter


 

2007: BYWATER

receptúra new orleans sazerac brandy crusta brandy milk punch absinthe frappé ramos gin fizz café brulot roffignac cocktail a la louisiane vieux carré hurricane arnauds special cocktail punch

Aki kitalálta: Chris Hannah bártender

Ahol megszületett: Arnaud’s French 75

Összetevők: érlelt rum, Green Chartreuse, Amaro Averna, Velvet Falernum likőr  

Fotók: eater.com
 


 

Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!