Ha a koktélbárok szempontjából London és New York a világ két legfontosabb városa, akkor a koktéltörténelmet illetően biztosan New Orleans jár az élen. Nem csupán a legendás Dale DeGroff koktélmúzeuma miatt, hanem mert a Sazeractól kezdve a Ramos Gin Fizzig számos klasszikus koktél születésének helyszíne. New Orleans-i koktéltörténelem az Eatertől.
KÉSŐ 1830-AS ÉVEK: SAZERAC
Aki kitalálta: a Sazerac Company szerint a Peychaud’s bitters-t feltaláló Antoine Amadée Peychaud gyógyszerész már 1838-ban elkészített egy brandy alapú toddyt a saját gyomorkeserűjének felhasználásával, a közkeletű vélekedés szerint azonban Aaron Bird kezdte el árulni a Sazeracot 1850 tájékán, a ma ismert formában, már abszinttal pedig Leon Lamonthe készítette el 1870 körül
Ahol megszületett: ha a Sazerac Company elméletét vesszük alapul, akkor a helyszín Amadée Peychaud gyógyszertárja, ha pedig a közkeletű vélekedést vesszük alapul, akkor a Sazerac Coffee House, ha a ma ismert verziót, akkor a Pina’s restaurant volt a helyszín
Összetevők: konyak vagy rozs whisky, abszint vagy herbsaint, cukorszirup (a cukor és a víz aránya 2:1) és Peychaud’s bitters
(A Sazerac sztoriról bővebben itt lehet olvasni)
1850: BRANDY CRUSTA
Aki kitalálta: Joseph Santini bártender
Ahol megszületett: Jewel of the South
Összetevők: konyak, Grand Marnier, maraschino, cukorszirup, citromlé, Angostura bitters
1862: BRANDY MILK PUNCH
Aki kitalálta: nem tudni pontosan, de a Brandy Milk Punch receptúrája már Jerry Thomas Bar-Tender’s Guide c. könyvében is megjelent 1862-ben
Ahol megszületett: nem tudni pontosan, de a Brennan család éttermeinek köszönhetően New Orleansban különösen népszerű a Brandy Milk Punch
Összetevők: konyak, teljes tej, cukorszirup, vaníliakivonat
1874: ABSINTHE FRAPPÉ
Aki kitalálta: Cayetano Ferrer, az Aleix Coffee House vezető bártendere és későbbi tulajdonosa
Ahol megszületett: Aleix Coffee House, későbbi nevén The Absinthe Room, mai nevén Old Absinthe House
Összetevők: abszint, cukorszirup (a cukor és a víz aránya 2:1), ánizs (opcionálisan) és szóda
1888: RAMOS GIN FIZZ
Aki kitalálta: a legendás Henry C. Ramos
Ahol megszületett: Imperial Cabinet Saloon
Összetevők: gin, tejszín, citromlé, limelé, cukorszirup, tojásfehérje, narancsvirágvíz
1890-ES ÉVEK: CAFÉ BRULOT
Aki kitalálta: Jules Alciatore, az Antoine’s Restaurant-ot megalapító Antoine Alciatore fia
Ahol megszületett: Antoine’s Restaurant
Összetevők: konyak, Grand Marnier vagy Cointreau, barnacukor, fahéjrúd, egész szegfűszeg, erős New Orleans-i cikoróiakávé
1890-ES ÉVEK: ROFFIGNAC
Aki kitalálta: valószínűleg Louis Philippe Joseph de Roffignac, New Orleans korábbi polgármestere
Ahol megszületett: Maylie’s Restaurant
Összetevők: málna shrub, konyak, cukorszirup, szóda
KORAI 1900-AS ÉVEK: COCKTAIL À LA LOUISIANE
Aki kitalálta: nem tudni pontosan, de először Stanley Clisby Arthur írt a Cocktail à la Louisiane-ról 1937-ben a Famous New Orleans Drinks & How To Mix ’Em c. könyvében
Ahol megszületett: Restaurant de la Louisiane
Összetevők: rozs whiskey, Bénédictine likőr, édes vermut, abszint vagy herbsaint, Peychaud’s bitters
1930-AS ÉVE KÖZEPE: VIEUX CARRÉ
Aki kitalálta: Walter Bergeron vezető bártender
Ahol megszületett: Hotel Monteleone
Összetevők: rozs whiskey, konyak, édes vermut, Bénédictine likőr, Angostura bitters, Peychaud’s bitters
1940-ES ÉVEK: HURRICANE
Akik kitalálták: Benson „Pat” O’Brien és Charlie Cantrell bártulajdonosok
Ahol megszületett: Pat O’Brien’s
Összetevők: barna rum, passion fruit szirup, citrom- vagy limelé
1940-ES – 1950-ES ÉVEK: ARNAUD’S SPECIAL COCKTAIL
Aki kitalálta: ismeretlen
Ahol megszületett: Arnaud’s French 75
Összetevők: skót whisky, Dubbonet Rouge, narancs bitter
2007: BYWATER
Aki kitalálta: Chris Hannah bártender
Ahol megszületett: Arnaud’s French 75
Összetevők: érlelt rum, Green Chartreuse, Amaro Averna, Velvet Falernum likőr
Fotók: eater.com
Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!