Éppen itt volt már az ideje, hogy számomra az egyik, ha nem a legkedvesebb koktélt is bemutassam egy kicsit részletesebben a Koktél Blogon. Hogy miért is preferálom ennyire? Először is, a whisk(e)y a kedvenc alapszeszem, amiből ugyan nem könnyű jó kevert italt készíteni, de a megfelelő harmónia kialakításával igazán szépet lehet  vele alkotni. Másodsorban, számomra sokkal többet tud adni egy ital, ha gazdag történelmi múlttal rendelkezik és népszerűségét képes hosszú évtizedeken keresztül fenntartani. Márpedig a Sazerac tökéletesen megfelel mind a két kritériumnak: alappárlataként rozswhiskeyt (vagy konyakot) használnak és egyike a világ legidősebb koktéljainak. Egy elegáns, férfias, harmónikus ital, ami magában hordozza a vérzivataros történelmet. Bár a Sazerac Magyarországon sajnos még mindig nem igazán ismert koktél, a nemzetközi bartendingben valódi klasszikusnak számít, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a koktéltörténelem egyik legfontosabb városának, New Orleansnak a hivatalos kevert itala 2008 óta.

receptúra sazerac konyak rozswhiskey whisk(e)y bourbon whiskey peychauds bitters buffalo trace william t boothby thomas h handy

Fotó: hennessy.com


 

Az 1850-as évek környékén bizonyos Sewell T. Taylor eladta a Merchants Exchange Coffee House nevű New Orleans-i bárját (az exchange kifejezés itt bárt jelent), hogy belevágjon az import ital szeszek nagykereskedelmébe és többek között a beszédes elnevezésű Sazerac-de-Forge et Fils nevű konyakot is elkezdte forgalmazni (az ilyen márkájú borpárlathoz manapság 10 000 font körüli összegért lehet hozzájutni). Az említett bárt megvásárló Aaron Bird ezt a konyakot és egy helyi patikus, Antoine Amédée Peychaud gyomorkeserűjét felhasználva kezdte el forgalmazni a Sazerac nevű italt (még magát a helyet is átnevezte Sazerac Coffee Housenak), amit 1870 körül Leon Lamonthe bártender készítette el a ma ismert módon, már abszinttal (a Sazerac Company egyébként azt hirdeti, hogy a fent említett Antoine Amédéé Peychaud már 1838-ban elkészített a saját bitteréből egy brandy alapú toddyt). A jelentős francia közösséggel bíró New Orleansban persze jó választásnak bizonyult a szintén francia eredetű konyak, azonban az elsőként írásban megjelenő receptúrában (melyet William T. „Cocktail Bill” Boothby 1908-ban publikált The World’s Drinks and How to Mix Them c. könyvében, forrása pedig a Sazerac Coffehouset 1869-ben megvásárló és a Sazerac Company alapjait lerakó Thomas H. Handy volt) már a rozswhiskey szerepel alapszeszként. 1863-ban ugyanis Franciaországban kirobbant – az egyébként amerikai eredetű – nagy filoxéra járvány, amely elpusztította az akkori európai szőlőkultúra jelentős részét és ezáltal persze hazavágta a konyakkészítést is (nem tett jót a konyakimportnak az 1861-1865 között tartó amerikai polgárháború sem, amikor pl. blokád alá került New Orleans).


 

receptúra sazerac konyak rozswhiskey whisk(e)y bourbon whiskey peychauds bitters buffalo trace william t boothby thomas h handy

Fotó: thewhiskytastingclub.co.uk


 

A rozswhiskey mellett egyébként már az abszint is megjelenik a Handy-féle receptben, azonban nem sokáig, hiszen a századforduló környékén számos országban betiltották (1910-ben az USA-ban is), ugyanis az inkompetens antialkoholista mozgalmak és a filoxéra járványból éledező borlobbi hatására olyan tüneteket társítottak a fogyasztásához, melyek egyáltalán nem (hallucinálás) vagy csak a rossz minőségű hamisítványoknál jelentkeztek (mérgezés). Ennek köszönhetően a Sazeracban az abszint helyett a szintén ánizsízesítű pastis likőröket (pl. Herbasaint) kezdték el használni, ma már viszont mindkét összetevővel készíthető. Sőt, tovább is lehet variálni a dolgot: a Peychaud’s bitters mellett használható Angostura bitters, az abszint helyett Pernod ánizslikőr és zöld Chartereuse keveréke, a konyak vagy rozswhiskey helyett pedig bourbon. Fontos még megjegyezni, hogy tradicionálisan két old fashioned pohárban készítik (tehát nem keverőpohárban).


 


AZ INERNATIONAL BARTENDERS ASSOCIATION (IBA) HIVATALOS RECEPTÚRÁJA:

Összetevők:
50 ml konyak,
10 ml abszint,
2 öntet Peychaud’s bitters,
1 db kockacukor.

Pohár:
Old fashioned.

Elkészítés:
Öblítsünk ki abszinttal egy old fashioned poharat, adjunk hozzá zúzott jeget, majd tegyük félre. Egy másik old fashioned pohárban bárkanállal keverjük össze a többi összetevőt, majd adjunk hozzá koktéljeget és keverjük meg újra. Az old fashioned pohárból öntsük ki a jeget és szűrjük bele a keverőpohár tartalmát.

Díszítés:
Citromhéj (facsarjuk az ital tetejére az illóolajat, majd a héjat dobjuk bele a pohárba).


 

A SAZERAC COMPANY HIVATALOS RECEPTÚRÁJA:

Összetevők:
45 ml Sazerac Rye Whiskey (vagy Buffalo Trace Bourbon),
10 ml Herbasaint ánizslikőr,
3 öntet Peychaud’s bitters,
1 db kockacukor.

Pohár:
Old fashioned.

Elkészítés:
Egy old fashioned poharat tegyünk tele koktéljéggel, rakjuk félre, egy másik old fashioned pohárba pedig töltsük bele a Peychaud’s bitterst, adjuk hozzá a kockacukort és bárkanállal kevergessük addig, amíg fel nem oldódik, majd töltsük hozzá a többi összetevőt és koktéljéggel együtt keverjük meg. Öntsük ki a jeget a félrerakott pohárból, öblítsük ki abszinttal és szűrjük bele a másik pohár tartalmát.

Díszítés:
Citromhéj (facsarjuk az ital tetejére az illóolajat, majd a héjat dobjuk bele a pohárba).


 

Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!