Ha már az előző posztban különféle juharszirupos Whiskey Sour kreációkkal ismerkedtünk meg, akkor illik a kiindulási alapot is jobban szemügyre venni.

A sour egy tradicionális fajtája a kevert italoknak, amely leggyakrabban valamilyen alapszeszből, citromléből és cukorból készül. Már a legelső, 1862-ben megjelent kevert italos könyvben (Jerry Thomas: How To Mix Drinks or The Bon Vivant’s Companion) is említésre került, igaz itt még csak a brandyből és a ginből készült verzióról esett szó. Manapság viszont a bourbonös variáció számít az egyik legismertebbnek, amiről az első publikáció egy 1870-es wisconsini újságban jelent meg.

ÖSSZETEVŐK:
45 ml bourbon whiskey
30 ml friss citromlé
15 ml cukorszirup
Tojásfehérje (opcionálisan)

Ha összetevők közé tojásfehérjét is beiktatunk, akkor már Boston Sourról beszélünk.

ELKÉSZÍTÉS:
Az összetevőket shakerben koktéljéggel rázzuk össze majd szűrjük előhűtött koktélos pohárba („straight”) vagy koktéljéggel teli old fashioned pohárba („on the rocks”).

DÍSZÍTÉS:
Fél narancsszelet és koktélcseresznye.

Az USA-ban minden évben augusztus 25-én tartják a National Whiskey Sour Day-t  az ital tiszteletére.

A Whiskey Sour az International Bartenders Association hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!