A bishop (püspök) egy klasszikus angol forró ital, amely a 18-19. században szerzett magának népszerűséget. Leginkább a puncsok vagy a toddyk közé lehet bekategorizálni, van ahol egyszerűen csak port-wine (portói bor) drinknek nevezik. Nevét a püspöklilára csak picit emlékeztető színéről kapta. Jellemzően melegen szokás szervírozni, de hidegen is lehet fogyasztani. Ebben az esetben nagy hasonlóságot mutat a Spanyolországból származó sangríával. Terítéken az English Bishop.

ÖSSZETEVŐK (6 főre):
1 db narancs
12 db szegfűszeg
700 ml portói bor (kékszőlőből készült, pl.: Porto Ruby)
1 evőkanál méz
1 bárkanál szegfűbors
2 öntet konyak (opcionálisan)

ELKÉSZÍTÉSE:
Szurkáljuk bele a szegfűszegeket az egész narancsba, majd egy tepsiben süssük 30 percen keresztül, alacsony hőmérsékletre állítva. Vágjuk fel negyedekre a megsült narancsot és tegyük egy hőálló edénybe. Töltsük rá a portóit, majd adjuk hozzá a szegfűborsot és a mézet (valamint igény szerint a konyakot). Főzzük kis lángon 15-20 percen keresztül, de még véletlenül se forraljuk fel, mert a bor kellemetlen mellékízt kap. Szervírozzuk hőálló, füles pohárban.

DÍSZÍTÉSE:
Szegfűszeggel megszurkált narancsszelet.

FAJTÁJA:
Hot drink.



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!