Meglepő lehet, de a vajas forró italok története egészen VIII. Henrik koráig nyúlik vissza, amikor is a rekedtség tüneteit buttered beerrel (vajas sörrel) próbálták enyhíteni. Ennek rumos verziója a legnagyobb népszerűségnek a tengerentúlon örvend, hiszen az amerikaiak még külön nemzeti napot is tartanak a tiszteletére minden év január 17-én (National Hot Buttered Rum Day). Ottani elterjedése az 1650-es évek jamaicai melaszimportjának tudható be, aminek köszönhetően sorra nyílhattak a rumot előállító szeszfőzdék New England területén.

ÖSSZETEVŐK:
5 cl dark rum
7 cl forró víz
1 bárkanál barna cukor vagy méz
1 csipet őrölt szerecsendió
1 rúd fahéj
1 késhegynyi vaj (sótlan)

A forró víz helyett használhatunk cidert, a fűszereket pedig kiegészíthetjük szegfűszeggel is. Egy vanília rúd vagy vaníliaesszencia hozzáadásával Hot Buttered Vanilla Rum készíthető.

ELKÉSZÍTÉSE:
A vízen és a vajon kívül tegyük az összetevőket egy hőálló (füles vagy talpas) pohárba, esetleg bögrébe, majd öntsük le forró vízzel és tegyük a vajat az ital tetejére.

FAJTÁJA:
Hot drink.

Érdekesség, hogy a Hot Buttered Rum egy amerikai, progresszív bluegrass stílusú zenekar neve is egyben.



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!