Létrejötte kis jóindulattal egybeesik a cocktail szó legelső meghatározásával (1806. május 13-án, az amerikai The Balance and Columbia Repositoryban megjelent definíció némi hasonlóságot mutat italunk receptjével), Old Fashioned néven az 1880-as években tűnt fel a Louisvilleben található Pendennis Clubban. Számos verziója létezik, lehet csinálni sima vízzel, szódavízzel, vagy víz nélkül; bourbon, vagy rye whiskeyből, esetleg brandyből is (ez utóbbi Wisconsinra jellemző, Brandy Old Fashionednek is szokták nevezni). Egy biztos, amennyiben tökéletesre akarjuk csinálni, akkor az egyik leglassabban elkészülő kevert italról van szó, főként az összetevők számához mérten.
ÖSSZETEVŐK:
4 cl bourbon whiskey,
2 csepp Angostura bitters,
4 cl szóda,
1 bárkanál barna cukor.
ELKÉSZÍTÉSE:
Old fashioned pohárba tesszük a barna cukrot, rácsepegtetjük az angosturát, rátöltjük a whiskeyt és bárkanállal addig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad. Teletöltjük a poharat koktéljéggel, feltöltjük szódával, majd bárkanállal óvatosan megkeverjük. Narancshéjjal az ital tetejét megpermetezzük.
DÍSZÍTÉSE:
Narancs-, vagy citromhéj, koktélcseresznye.
FAJTÁJA:
Medium drink.
Az Old Fashioned az International Bartenders Associaton hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).
Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!