Az északiaknál népszerű glöggel már korábban megismerkedhettünk itt a blogon, a glühwein (jelentése: izzó bor) pedig Németországban, Ausztriában, valamint Franciaország elzászi régiójában jelenti a tradicionális forralt bort. Érdekesség, hogy a glühwein fogyasztásának legkorábbi dokumentálása 1420 (!) környékére datálható, ami a világ első rizligtermelőjeként is számon tartott IV. Katzenelnbogen János gróf nevéhez, valamint az aranyból és ezüstből készült, zárható korsójához fűződik.

ÖSSZETEVŐK:
10 dl vörösbor
1 db citromkarika
1 db narancskarika
2 rúd fahéj
2 evőkanál méz (vagy cukor)
4 db szegfűszeg
Opcionálisan használhatunk csillagánizst és vaníliababot is.

A glühweinnak van egy kevésbé elterjedt fehérboros, valamint egy Németországban elterjedt rumos verziója is, ez utóbbi Feuerzangenbowl (jelentése: tűzálló tál) név alatt fut, melynél egy rummal átitatott cukorsüveget az ital felett elhelyezett rácson meggyújtanak, ami így karamellizálódva belecsöpög az edény tartalmába (ezt ilyen formában viszont már a puncsok közé szokás sorolni).

ELKÉSZÍTÉS:
Tegyük az összetevőket egy hőálló edénybe, melegítsük, de semmiképpen se forraljuk fel. Hagyjuk állni nagyjából 1 órán keresztül, majd fogyasztás előtt újra melegítsük fel. Szervírozzuk hőálló (talpas és/vagy füles) pohárban. Narancskarikával és/vagy fahéjrúddal díszíthetjük.

FAJTÁJA:
Hot drink.

További információk: [1], [2], [3], [4], [5], [6].



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!