Magyarországon másodjára indult útjára a világ egyik legjelentősebb koktélversenye, a 39 ország részvételével zajló Bacardí Legacy.
Az előválogatást követően a hazai elődöntőbe 20 bártender került be, ahol egy klasszikus Daiquirit és egy saját receptúrán alapuló koktélt kellett elkészíteniük egy előadás keretében (a koktélok alappárlatát a Bacardí Carta Blanca, a Bacardí Oro vagy a Bacardí Gran Reserva 8 Años közül választhatták ki a versenyzők). A háromtagú zsűrit Iufriakova Elizaveta (a Bacardí kelet-európai márkanagykövete és a Bacardí Legacy 2013-as győztese), Kovács Kálmán (a Bacardí magyarországi márkanagykövete) és Dez O’Connell (a Brody Studios bárkonzultánsa) alkotta, akik három továbbjutót választottak ki a moszkvai regionális döntőbe. Közülük egyvalaki vehet majd részt a berlini világbajnoki döntőn, ahová minden országból a legjobbak jutnak ki. A verseny tétje, hogy ki válhat a Bacardí örökség részesévé.
„A Bacardí által életre hívott verseny különlegessége többek között abban rejlik, hogy rendkívül sokoldalúan közelíti meg a bártender szakmát. A verseny során a koktél neve, időtállósága és egyéb szempontok mellett figyelembe vesszük az előadó fellépését, stílusát is. Olyan tehetségeket keresünk, aki a szakma hagyományai mellett nem félnek kísérletezni, újat és egyedit alkotni.”
Kovács Kálmán, a Bacardí magyarországi nagykövete
Íme az elődöntő három győztese és a koktéljaik.
KOCSIS TAMÁS (SPÍLER SHANGHAI)
GANBATTE
Összetevők:
50 ml Bacardí Carta Oro,
40 ml Choya silver ume likőr,
10 ml Unicum szilva,
50 ml friss vörös grapefruitlé,
10 ml cukorszirup.
Pohár: japán teáscsésze.
Elkészítés: az összetevőket koktéljéggel együtt shakerben rázzuk össze és duplaszűréssel töltsük egy előhűtött pohárba.
Díszítés: grapefruithéj és evőpálca.
KALYDY GÁBOR PÉTER (MOJITO MIXERISKOLA)
UVAS ORO
Összetevők:
40 ml Bacardí Carta Oro,
40 ml frissen préselt szőlőlé,
15 ml frissen facsart limelé,
5 ml Monin passion fruit szirup,
1 bárkanálnyi Élixir Végétal de la Grande Chartreuse,
1 citromhéj permet.
Pohár: coupé.
Elkészítése: az összetevőket kocka- és törtjéggel (fele-fele arányban) együtt shakerben rázzuk össze és duplaszűréssel töltsük egy előhűtött pohárba.
Díszítés: szőlő, menta és citromhéj.
GÓZON PÉTER (DEÁK STREET KITCHEN)
SIN LIMITES
Összetevők:
45 ml Bacardí Carta Blanca,
20 ml limelé,
15 ml vaníliaszirup,
5 ml Campari,
3-4 szem kardamom.
Pohár: coupé.
Elkészítés: a kardamom szemeket muddlerrel (törőfával) nyomkodjuk szét, majd a többi összetevővel együtt koktéljéggel együtt shakerben rázzuk össze és duplaszűréssel töltsük egy előhűtött pohárba.
Díszítés: limehéj és vaníliarúd.
Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!