A hot toddy (vagy ritkábban használt nevén hot totty) jellemző módon valamilyen párlatból, vízből, cukorból és fűszerekből készült forró ital*, melynek egyik legautentikusabb verziója a skót whiskys változat. Már csak azért is, mert az állítólag Indiából származó toddyt elsőként Skóciában jegyezték fel, ahová elvileg a Brit Kelet-Indiai Társaságnak köszönhetően jutott be (mások szerint a skót fővárosban, Edinburghben található Tod kútról kapta elnevezését).
ÖSSZETEVŐK:
3 cl skót whisky
8 cl forró víz
2 cl citromlé
1 bárkanál barna cukor
3 öntet Angostura bitters
1 citromkarika szegfűszeggel megszurkálva
Őrölt szerecsendió díszítésnek
A Scotch Hot Toddy készíthető fűszerek nélkül (szimplán whiskyvel, forró vízzel, citromlével és cukorral), illetve az 1 bárkanál cukor helyett 1 bárkanál mézzel is.
ELKÉSZÍTÉSE:
Tegyük az összetevőket hőálló füles vagy talpas pohárba (toddys pohár), majd töltsünk rá forró, de nem forrásban lévő vizet (ha azt szeretnénk, hogy citromlében még C-vitamin is maradjon, akkor ezt egy kicsivel később töltsünk hozzá az italhoz). Kevergessük, amíg a cukor el nem olvad és hintsük meg őrölt szerecsendióval.
FAJTÁJA:
Hot drink.
*Az angol toddy a Google Translate szerint egyébként fordítható puncsnak is, a két italféle nem is különbözik sokban egymástól, azonban utóbbi – hasonlóan a groghoz – tipikusan rummal készül, előbbinél viszont inkább whisk(e)yt használnak, persze rengeteg kivétel akad.
Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!