Egyik kedvenc pezsgős kevert italom a nagy klasszikus French 75, ami méltó kísérője lehet a vészesen közeledő szilveszteri mulatságnak is. A párizsi New York Bar (későbbi nevén Harry’s New York Bar) barmanje, Harry MacElhone találta fel 1915-ben (nevét egy francia ágyúról kapta). Érdekesség, hogy a Harry Craddock-féle 1930-as Savoy Cocktail Bookban gin alappárlattal szerepel a French 75 (szintúgy az International Bartenders Association hivatalos receptúrájában), azonban a David Embury által írt és 1948-ban megjelent The Fine Art of Mixing Drinks c. könyvben pl. konyak alapú piaként van feltüntetve. Mindenesetre már egy szimpla Gordon's ginnel és Törley Gála Sec pezsgővel nagyon jó italt lehet összerakni akár otthon is (persze sokkal autentikusabb, ha valamilyen francia pezsgőt, netán francia gint használunk). A szárazságon egy picit simít a cukor, az alapszesz borókás jegyeihez pedig jól megy a citrom fanyarsága. French 75.


ÖSSZETEVŐK:
3 cl gin
1,5 cl frissen facsart citromlé
2 öntet cukorszirup (vagy 1-2 bárkanálnyi porcukor)
kb. 6 cl pezsgő (száraz)

POHÁR:
Pezsgős flőte (vagy pezsgős tulipán pohár).

ELKÉSZÍTÉSE:
Az első három összetevőt koktéljéggel együtt rázzuk össze shakerben, majd szűrjük egy előhűtött pohárba és húzzuk fel pezsgővel. A szénsav tartósságára vigyázva óvatosan keverjük meg bárkanállal (opcionálisan díszíthetjük citromspirállal vagy koktélcseresznyével).

A Savoy Cocktail Book receptúrája szerint 2/3 rész gin, 1/3 rész citromlé, 1 kanálnyi porcukor és pezsgőfeltöltés kell a French 75 elkészítéséhez, szervírozása pedig zúzott jéggel teli long drinkes pohárban történik.

A French 75 az International Bartenders Association hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!